avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 472 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Creante prescrise
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Creante prescrise

Buna ziua,
Dragi colegi , am o speta stufoasa care imi da dureri de cap. Poate v-ati intalnit cu asa ceva si ma puteti ajuta. O societate are peste 800 de clienti cu debite deja prescrise.

Dosarele cand ajung in Instanta sunt respinse pe banda rulanta invocandu-se prescriptia extinctiva.Alti debitori au fost notificati, somati si amenintati dar nu au fost dati in judecata.

Speta: 2 experti contabili spun asa: daca nu au fost dati in judecata , pe Drept Comun ( nu pe somatie de plata) nu se pot scoate din evidentele contabile. Va rog sa ma ajutati si sa-mi spuneti daca intepretez eronat.

Conform OMFP 3055/2009, pct.187- la scaderea din evidentele ctb a crentelor nerecuperate trebuie sa demonstrezi ca ai facut toate demersurile legale pentru recuperarea lor. (asta daca vrei sa fie deductibile dpdv impozit )

Daca s-au facut toate demerrsurile pana la actionarea in judecata (sau au fost dati in judecata pe somatie de plata) si nu se deduc dpdv impozit, ce lege interzice scoaterea lor din evidentele contabile? Bineinteles scoase pe cheltuieli nedeductibile, cu regres asupra vinovatilor.

Dupa parerea mea, abia aici intervine un proces pe parte civila cu cei vinovati de aceasta situatie.

Va multumesc!

Alte discuții în legătură

Inchidere client/furnizor vechi de 7 ani florip florip In ce conditii pot inchide inainte de inventar un client si un furnizor (acelasi) cu sume aproape egale, daca facturile sunt din 2005, iar respectivul client ... (vezi toată discuția)
Se plateste impozit la penalitatile de incasat? ContSters20980 ContSters20980 Reglementarile contabile conforme cu directivele europene (ordinul 3055/2009) prevad la art. 180: [quot] (2) În baza contabilităţii de angajamente, ... (vezi toată discuția)
Solutie de prescriere iuliannistor iuliannistor In anul 2007 s-a emis o hotarare judecatoareasca de recuperare a unui debit in sarcina mai multor persoane, suma care s-a impartit in mod egal tuturor ... (vezi toată discuția)