avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 311 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Repaus saptamanal
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Repaus saptamanal

Fiica mea are servici cu program inegal.Lunar,4-5 zile lucreaza cate 3-4 ore de noapte,respectiv pana la orele 01,30-02.30.Lucreaza si sambetele si duminicile avand liber in cursul saptamanii doua zile consecutiv.La salariu beneficiaza de un spor pentru SD de 1 leu lunar.E corect ce se intampla si daca nu cum sa procedeze?
Cel mai recent răspuns: geomavia , utilizator 10:14, 21 Iulie 2013
In cazul in care salariatul lucreaza in zilele de sambata si duminica, avand repausul saptamanal stabilit pentru alte zile sporul la salariu este obligatoriu.

Sporul poate fi stabilit in procent sau suma fixa , legea nu impune o forma anume a acestuia.

Sporul este stabilit prin contractul colectiv de munca sau prin contractul individual de munca.

art.137 C.mun.
(1) Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
(4) In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
(5) Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).

Pentru munca de noapte primeste un spor la salariu?

Art. 125 C.mun.
(1) Munca prestata intre orele 22,00-6,00 este considerata munca de noapte.
(2) Salariatul de noapte reprezinta, dupa caz:
a) salariatul care efectueaza munca de noapte cel putin 3 ore din timpul sau zilnic de lucru;
b) salariatul care efectueaza munca de noapte in proportie de cel putin 30% din timpul sau lunar de lucru.
....

Art. 126 C.mun. - Salariatii de noapte beneficiaza:
a) fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza;
b) fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.
freeelis,multumesc pentru raspuns,dar foarte evaziv.Mi-ai citat din Codul Muncii dar pe mine ma interesa un raspuns concret.
In partea initiala a mesajului , v-am expus urmatoarele:
In cazul in care salariatul lucreaza in zilele de sambata si duminica, avand repausul saptamanal stabilit pentru alte zile sporul la salariu este obligatoriu.
Sporul poate fi stabilit in procent sau suma fixa , legea nu impune o forma anume a acestuia.
Sporul este stabilit prin contractul colectiv de munca sau prin contractul individual de munca.

Asadar, sporul de 1 leu este legal atata timp cat legea nu prevede cuantumul minim al acestuia.
Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ore de noapte vestala vestala As dori sa aflu care sunt conditiile de salarizare pentru un angajat care lucreaza in trei schimburi,uneori si sambata si duminica,in functie de programul ... (vezi toată discuția)
Buna ziua am si eu o intrebare ,de curand firma la care lucrez ... Reeko Reeko Buna ziua am si eu o intrebare ,de curand firma la care lucrez a impus 4 schimburi ,2 zile sch1 ,2 zile sch2,2 zile sch3 si 2 zile libere ,intrebarea mea este ... (vezi toată discuția)
Despre plata spor noapte, lucru in weekend. arakys arakys Buna seara! Ce lege sau articol din Codul Muncii reglementeaza/precizeaza plata sporului de noapte si muncii de sarbatorii legale sau weekend. Multumesc ... (vezi toată discuția)