avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 455 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Platã CASS persoane fãrã venit
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Platã CASS persoane fãrã venit

Știu că a mai fost dicutat subiectul dar eu nu am găsit răspuns care să mă liniștească.
În primul rând, sunt ieșit din șomaj de vreun an de zile, nu am beneficiat deloc de asistență medicală. Întrebarea care o pun, conform legii, sunt obligat să am calitatea de asigurat în cadrul sistemului public chiar dacă nu am nevoie? Din câte m-am interesat, nu știu în ce măsură corect, ca să beneficiezi de servicii medicale în cadrul sistemul public trebuie sa ai calitatea de asigurat, calitate pe care o dobândești, în cazul persoanelor fără venit, doar plătind acel procent. Mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:41, 13 Iulie 2013
1. - Conform Legii 95/2006, pentru a beneficia de serviciile medicale oferite de stat o persoana trebuie sa se asigure in sistemul de sanatate.
- Daca are un contract individual de munca este asigurat prin efectul legii.
- Daca nu are nici un venit se poate asigura prin incheierea unui contract de asigurare cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.

2. - Venitul minim asigurat este salariul minim pe economie (800 lei) iar contributia lunara este de 5,5% din venitul asigurat.
- In cazul venitului asigurat egal cu salariul minim pe economie contributia este de 44 lei pe luna.

Am înțeles, mulțumesc. Asta înseamnă că trebuie să plătesc doar dacă vreau să mă asigur, nu?
Nu va obliga nimeni sa platiti contributia dar daca veti avea nevoie de unele servicii medicale trebuie sa platiti aceste servicii.
Puteti deveni coasigurat in sistemul de sanatate.
Potrivit art. 213 alin. (1) lit. b) teza a doua din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, beneficiaza de asigurare, fara plata contributiei sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate.
Asadar, au dreptul sa beneficieze de asigurare fara plata contributiei sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurarea de sanatate eugen02 eugen02 cum pot avea calitatea de asigurat in sistemul public de sanatate daca nu sunt angajat si nu am venituri ? se poate sa platesc personal aceasta asigurare? ... (vezi toată discuția)
Contributia de asigurare pentru sanatate dupa somaj anca1224 anca1224 Buna ziua, Daca am iesit din somaj si pana ma angajez mai dureaza cam doua luni, trebuie sa platesc ca persoana fizica contributia pentru sanatate? Este ... (vezi toată discuția)
Asigurare persoana fara venit emine emine Buna ziua, In urma unor tulburari psihice sora mea a renuntat la servici. O prima problema ar fi asigurarea mediacala. Eu ca si sora sau parintii o putem ... (vezi toată discuția)