Știu că a mai fost dicutat subiectul dar eu nu am găsit răspuns care să mă liniștească.
În primul rând, sunt ieșit din șomaj de vreun an de zile, nu am beneficiat deloc de asistență medicală. Întrebarea care o pun, conform legii, sunt obligat să am calitatea de asigurat în cadrul sistemului public chiar dacă nu am nevoie? Din câte m-am interesat, nu știu în ce măsură corect, ca să beneficiezi de servicii medicale în cadrul sistemul public trebuie sa ai calitatea de asigurat, calitate pe care o dobândești, în cazul persoanelor fără venit, doar plătind acel procent. Mulțumesc.
1. - Conform Legii 95/2006, pentru a beneficia de serviciile medicale oferite de stat o persoana trebuie sa se asigure in sistemul de sanatate.
- Daca are un contract individual de munca este asigurat prin efectul legii.
- Daca nu are nici un venit se poate asigura prin incheierea unui contract de asigurare cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.
2. - Venitul minim asigurat este salariul minim pe economie (800 lei) iar contributia lunara este de 5,5% din venitul asigurat.
- In cazul venitului asigurat egal cu salariul minim pe economie contributia este de 44 lei pe luna.
Puteti deveni coasigurat in sistemul de sanatate. Potrivit art. 213 alin. (1) lit. b) teza a doua din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, beneficiaza de asigurare, fara plata contributiei sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate.
Asadar, au dreptul sa beneficieze de asigurare fara plata contributiei sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate.