avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 851 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Am fost concediata desi sunt insarcinata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Am fost concediata desi sunt insarcinata

Buna ziua.din martie caut un raspuns si nu il gasesc.M-am angajat la o firma in decembrie contractul la facut din 16 ianuarie 2013 ,dupa o saptamana la care am anuntat ca sunt insarcinata.pe 19 feb a trebuit sa ma internez de urgenta in spital pentru ca am sarcina toxica ,la o saptamana dupa ce-am iesit am lasat concediu medical la punctu d lucru unde lucram,firma de fiind din orasu meu si doar cu punct de lucru.in 20 martie am aflat ca mi-a desfacut contractul de munca deoarece eram in acea perioada de proba de 90 de zile.dar eram insarcinata ,sefa era anuntata si scris si verbal ,si aveam si concediu medical...avea voie?eu pot sa o dau in judecata ptr asta....din cauza asta eu acum nu pot lu-a concediu de crestere a copilului ,nu pot beneficia de indemnizatia de crestere si nu e corect?va rog un sfat urgent ...eu in agust nasc.multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:55, 23 August 2013
Cum a fost desfacut contractul de munca? Trebuie sa aveti o decizie de concediere in care sa se specifice clar articolul in baza caruia ati fost concediata. Fiind in perioada de proba desfacerea contractului de munca se poate face printr-o simpla notificare. Ce scrie in ea? Mai mult, art.60 lit. c din Codul Muncii specifica foarte clar ca nu puteti fi concediata in cazul in care ati anuntat ca sunteti gravida.
Contestatia dvs la decizia de incetare a c.i.m. va fi respinsa ca fiind tardiv depusa. Termenul de contestare este de 45 de zile de la data comunicarii deciziei respective.

Incetarea c.i.m. se pare ca a avut loc in baza art.31 alin.3 C.mun. la initiativa angajatorului.
... am aflat ca mi-a desfacut contractul de munca deoarece eram in acea perioada de proba de 90 de zile....

nu am fost anuntata,nu am primit nici o notificare iar eu duceam in continuare concediu medical pana in momentul in care am aflat ca ma concediat.notificarea nu o am si doar un revisal de la itm in care scrie art 31.alin 3 .am rugat-o sa imi trmita acea notificare si nu a vrut sa mi-o trimita defapt nu vrea ,ca eu nu o am si fosta sefa nu mi-o da.tot ceea ce am este revisalul acela.

**********

contractul d munca a fsot inregistrat sub nr 417.pe o perioada nedeterminata.nu poty face nimic acum daca o dau in judecata,pana acum nu aveam martori si dovezi ca am anuntat-o dar acum am,este tot o fosta angajata a firmei,colega mea care sefa a pus-o sa minta ...

Ultima modificare: Duminică, 14 Iulie 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Situatia este putin complicata la dumneavoastra. Asa cum va explicat si freeelis cererea dumneavoastra poate fi respinsa pe motiv ca s-au depasit cele 45 de zile. Totusi, puteti face contestatie in tribunal pe motiv ca nu ati primit notificarea, in art 31 alin 3 este specificat clar ca trebuie o notificare SCRISA. Practic coroborat acest articol cu articolul 77 + art 60 lit c din codul muncii ati putea avea ceva sanse de izbanda mai ales ca inca nu ati fost instiintata corespunzator. Notificarea aceea trebuie ori trimisa cu confirmare de primire, ori predata personal catre dumneavoastra si sa semnati pentru ea. Practic articolul 77 si 60 se refera la concediere. In cazul dumneavoastra nu prea e concediere, e incetare in timpul perioadei de proba. Angajatorul nu trebuie sa justifice de ce inceteaza ci doar sa va comunice ca a incetat. Legea aici poate fi interpretata, dar cum de obicei instanta da drepturi mai multe angajatului, s-ar putea sa castigati pentru ca s-ar putea observa rea-vointa angajatorului. Eu, ca Inspector Resurse Umane pot sa va punctez anumite articole din lege. Datoria noastra in calitatea sus amintita este sa ne asiguram ca atat angajatorul cat si angajatul respecta legea. La dumneavoastra fiind o problema de interpretare va sfatuiesc sa ascultati un consilier juridic/avocat precum freeelis deoarece ei stiu mai bine sa interpreteze legea.
Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.

In acest sens, daca sustineti ca nu vi s-a comunicat actul prin care a incetat raportul de munca, depuneti la angajator o solicitare scrisa sa va comunice acest act. De la comunicare aveti la dispozitie 45 de zile pentru a-l contesta in instanta.

Daca refuza sa vi-l comunice atunci puteti sesiza ITM-ul si/sau promova o actiune in instanta.

Alte discuții în legătură

Angajatorul poate angaja pe altcineva in perioada cat eu sunt in concediu medical dianaalessiapop dianaalessiapop Pe perioada cat eu sunt in concediu medical angajatorul poate angaja pe altcineva in locul meu avand in vedere ca sunt singura angajata la acel punct de lucru. (vezi toată discuția)
Concedierea in timpul sarcinii ContSters95180 ContSters95180 buna ziua tuturor.am si eu o problema,\"grava\" din moment ce psihic nu mai rezist.sant insarcinata in a 5-a luna si seful meu direct imi face viata imposibila ... (vezi toată discuția)
Angajatorul m-a dat afara ca sunt insarcinata Cric_v Cric_v Buna ziua, Am inceput ctr de munca pe data de 19 aug. Apoi am aflat saptamana trecuta, pe 20.09 ca sunt insarcinata si mi-am luat adeverinta de la medicul ... (vezi toată discuția)