Va povestesc pe scurt: suntem casatoriti de 7 ani, avem un copil de 5 ani, si de mai bine de 4 ani suntem despartiti (am stat ori eu cu copilul la parintii mei, in alt oras, ori eu cu copilul la socri, fara ca tatal copilului sa stea cu noi).
In viitorul apropiat voi depune cererea de divort (am tot amanat din cauza unor probleme financiare, plus ca voiam sa mergem impreuna sa depunem cererea iar sotul refuza). As vrea tutela totala a copilului, insa din ce am auzit/citit ar trebui sa demonstrez ca tatal nu a fost si nici nu este "tata" si nu vreau sa se ajunga la ceva urat. El nu sustine financiar copilul, ne-a abandonat, a disparut fara sa dea un semn si 2 luni!
El stie ca vreau tutela copilului. A tot zis ca nu, insa acum doua zile mi-a zis ca merge sa dea o declaratie la asitenta sociala prin care sa renunte la tutela copilului. Se poate asa ceva? Se poate renunta de buna voie la tutela minorului, sau doar in urma unei hotarari judecatoresti?
Doar instanta judecatoreasca poate hotari exercitarea autoritatii parintesti exclusiv de catre unul din parinte. Asta nu inseamna ca celalalt parinte este decazut din drepturile parintesti.
Doamna,
daca nu demonstrati ca tatal e un pericol pt copil, judecatorul va decide ca amandoi sa va ocupati de copil. chiar daca se va intampla asta, va trebui sa stabileasca si domiciliul copilului. cel mai probabil, copilul va ramane cu dvs iar tatal va primi - doar daca va solicita - program de vizita.
ar fi bine sa-l solicite, pentru a nu va impiedica unul de celalalt si-a face rau copilului.
inainte de a depune cererea de divort la judecatorie, nu uitati ca puteti desface casatoria si la notar. exista, de asemenea, mediatori care va pot explica amandurora de ce nu-i bine sa ajungeti la proces. ma gandesc ca poate-l convingeti sa nu va tarasca intr-un proces lung si , posibil, traumatizant.
nu se poate asa ceva. Nu se poate renunta . Poate da o astfel de declaratie care sa va ajute in instanta sa obtineti exercitarea autoritatii parintesti in exclusivitate. Dar tot la instanta veti ajunge.