avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 530 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Autoritate parinteasca exercitata exclusiv de catre ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Autoritate parinteasca exercitata exclusiv de catre mama

Buna seara,

Va povestesc pe scurt: suntem casatoriti de 7 ani, avem un copil de 5 ani, si de mai bine de 4 ani suntem despartiti (am stat ori eu cu copilul la parintii mei, in alt oras, ori eu cu copilul la socri, fara ca tatal copilului sa stea cu noi).
In viitorul apropiat voi depune cererea de divort (am tot amanat din cauza unor probleme financiare, plus ca voiam sa mergem impreuna sa depunem cererea iar sotul refuza). As vrea tutela totala a copilului, insa din ce am auzit/citit ar trebui sa demonstrez ca tatal nu a fost si nici nu este "tata" si nu vreau sa se ajunga la ceva urat. El nu sustine financiar copilul, ne-a abandonat, a disparut fara sa dea un semn si 2 luni!
El stie ca vreau tutela copilului. A tot zis ca nu, insa acum doua zile mi-a zis ca merge sa dea o declaratie la asitenta sociala prin care sa renunte la tutela copilului. Se poate asa ceva? Se poate renunta de buna voie la tutela minorului, sau doar in urma unei hotarari judecatoresti?

Va multumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Iulie 2013
ayleena, utilizator
Doar instanta judecatoreasca poate hotari exercitarea autoritatii parintesti exclusiv de catre unul din parinte. Asta nu inseamna ca celalalt parinte este decazut din drepturile parintesti.
Doamna,
daca nu demonstrati ca tatal e un pericol pt copil, judecatorul va decide ca amandoi sa va ocupati de copil. chiar daca se va intampla asta, va trebui sa stabileasca si domiciliul copilului. cel mai probabil, copilul va ramane cu dvs iar tatal va primi - doar daca va solicita - program de vizita.
ar fi bine sa-l solicite, pentru a nu va impiedica unul de celalalt si-a face rau copilului.

inainte de a depune cererea de divort la judecatorie, nu uitati ca puteti desface casatoria si la notar. exista, de asemenea, mediatori care va pot explica amandurora de ce nu-i bine sa ajungeti la proces. ma gandesc ca poate-l convingeti sa nu va tarasca intr-un proces lung si , posibil, traumatizant.

Va ajuta si declaratia aia. O va da dupa introducerea divortul, cand vor veni cei de la autoritatea tutelara la el in ancheta.
Mi-a spus sotul ca la notar, poate sa dea o declaratie pe propria raspundere, cum ca paraseste tara, si asa renunta la tutela copilului.

nu se poate asa ceva. Nu se poate renunta . Poate da o astfel de declaratie care sa va ajute in instanta sa obtineti exercitarea autoritatii parintesti in exclusivitate. Dar tot la instanta veti ajunge.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce trebuie sa fac ca sa obtin custodia fetitei mele? angelaboznea angelaboznea buna ziua, in data de 20.09.2012 am divortat cu custodie comuna asupra copilului. Eu am un an de cand locuiesc in Suedia iar copilul este de 6 luni cu mine. ... (vezi toată discuția)
Obtinerea custodiei unui minor lorenarebeca lorenarebeca doresc obtinerea custodia ficei mele minore de 3 ani fara sa ma judec cu tatal pentru ca imi imaginez ca nu are nimic impotriva sa ramana la mine .este cu mine ... (vezi toată discuția)
Renuntare la drepturi asupra unui minor VictoriaDaniela VictoriaDaniela Buna ziua, va rog daca puteti sa ma lamuriti si pe mine intr-o problema.Fiica mea este divortata de un an,are un copil minor si vreau sa stiu daca fostul sot ... (vezi toată discuția)