Buna ziua
Avem o casa si un teren pt care exista cadastru inca din 1999.
Vecinii vor si ei sa-si faca cadastru, insa nu pot, pe motiv ca un metru din terenul nostru cade pe mijlocul casei lor, conform noilor masuratori din satelit.
Acum vecinii nostri au nevoie de acordul nostru( conventie) cum ca noi suntem de acord cu rectificarea.Intrebare: este in regula sa semnam? Ni se va face un nou cadastru? Costurile cine le suporta? care sunt consecintele? Vom avea mai putin teren? Ni s-a spus ca fizic totul ramane la fel( adica nu trebuie sa mutam gardul), insa virtual pe hartie se va modifica.Este adevarat. Nu as vrea ca peste ceva ani sa vina vecinul si sa0mi arate cadastrul si sa ma oblige sa mut gardul.
Din tot satul doar noi avem cadastru.Nu ar trebui sa se faca modificarile la nivel de intreg satul?
Stati linistit, totul este in regula daca se intocmeste acest nou cadastru. De fapt, este impropriu spus "nou cadastru" pentru ca, in realitate, dvs. nu vi se face decat o repozitionare a imobilului, adica, mai pe romaneste, se "trage" terenul mai la stanga, mai la dreapta, mai sus, mai jos, astfel incat sa "incapa" si vecinul fara sa se mai suprapuna cu dvs. Desigur, toate aceste se intampla doar pe hartie, asa cum vi s-a spus deja!
Cat despre costuri, daca, intr-adevar, nu este vorba decat de o repozitionare, la OCPI nu se plateste nimic, avizarea repozitionarii fiind scutita de tarif. Daca este insa vorba de altceva, rugati-l pe cadastrist sa va spuna exact cum se numeste ceea ce vrea sa faca si va lamurim.
Având în vedere speţele personale şi profesionale, care pot să afirm în cunoştinţă, că se înmulţesc, v-aş sfătui să fiţi mult mai circumspect, când vi se cere să semnaţi un act care nu ştiţi în ce scop va fi folosit şi despre care nu ştiţi mai nimic.
Totul va fi bine, până la bani şi pământ, după cum spun clasicii în viaţă. Aceasta, deoarece după aceea, totul costă foarte mult, în multe privinţe.
Succes!!!
Dar, dacă există o suprapunere reală de 30cm, tocmai pt că nu s/a utilizat satelitul, ce mi se poate întâmpla dacă dau declarație în favoarea vecinului, care mă amenință că dacă nu accept voi plăti și despăgubiri. Cât m-ar costa refacerea actelor cadastrale și ce înseamnă asta? Mulțumesc anticipat!
Deja aţi ajuns la ce am spus în postarea anterioară!!! Mare atenţie la ce vi se cere şi sub ce formă.
Nu vreau să avansez nici un fel de sumă, deoarece aş face-o în necunoştinţă de cauză.
De principiu, o expertiză va putea fi evaluată la o sumă minimă de 800 lei, în fcţie de caracteristicile imobilului şi de obiectivele stabilite, care trebuie atinse prin efectuarea expertizei-dacă expertiza este cerută de dvs.( sau 1/2 din costuri dacă se solicită şi se dispune de către instanţă, fiind în interesul ambelor părţi!!!!)
Adăugaţi şi onorariul de avocat....
Baftă!!!