avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 364 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Program de lucru non stop
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Program de lucru non stop

Buna ziua,

lucrez in ture, o zi da o zi nu, 12 ore pe zi, si sunt angajat de o luna si aproape 2 saptamani.
am aflat despre colegul de pe tura cealalta ca isi va lua concediu in luna august timp de 10 zile, timp in care voi lucra doar eu aproape doua saptamani, zi de zi.
este legal asa ceva? ce se poate face? nu are angajatorul obligatia sa il inlocuiasca intr-un fel?

Multumesc
Ultima modificare: Luni, 15 Iulie 2013
Valias, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:12, 1 Octombrie 2023
Cum sa lucrati zi de zi ? Ce program?
de la 9 la 21 in timpul saptamnii, si in weekend de la 9.30 la 21.30.
nu este legal, nu e asa?

Multumesc.
Potrivit Codului Muncii, art.115 alin.2, durata zilnică a timpului de muncă de 12 ore va fi urmată de o perioadă de repaus de 24 de ore.

art.137 C.mun.
(1) Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
(4) In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
(5) Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).

Daca nu vi se acorda repaus saptamanal in alte zile si nici nu vi se plateste un spor la salariu pentru munca in week-end, atunci va puteti adresa ITM-ului.
Adica
1. dupa cele 10-12 zile lucrate ..non stop ar trebui sa urmeze o perioada de zile libere echivalenta?
2. se ofera sporul la salariu SI zile libere in numar egal cu cele lucrate, sau o varianta o exclude pe celalalta?

3. pe de alta parte, avand in vedere situatia de fata, ca sa mi se acorde mie 10 zile libere ar inseamna sa lucreze colegul meu 10 zile la rand.
Daca precendentele zile in care a fost el liber erau dreptul lui (reprezentand concediu) atunci si zilele in care lucreaza el non stop trebuie echivalate cu 10 zile libere. Sper ca m-am facut inteleasa. E un cerc vicios.
Cum se poate rezolva?
Ultima modificare: Luni, 15 Iulie 2013
Valias, utilizator
si intrebarea nr. 4 (va rog mult sa imi raspundeti la toate): pot sa refuz?
suna tentant dublul compensatiilor etc, dar ar inseamna sa nu-mi vad, practic, familia aproape 2 saptamani.
prin urmare, pot sa refuz sa lucrez in ritmul acesta?
are angajatorul obligatia sa rezolve cumva problema, sau nu e obligatia lui?

multumesc!

Alte discuții în legătură

12 ore lucrate, 24 libere, mai e nevoie de 2 zile libere consecutiv? ella_1313 ella_1313 Daca se lucreaza 12 ore, si de dau 24 ore libere, nu se depasesc 48 ore pe saptamana. Mai e nevoie sa fie indeplinita conditia de 2 zile consecutiv libere.? (vezi toată discuția)
Program de lucru andreea.ilic andreea.ilic buna. lucrez la o firma care urmeaza sa functioneaze cu puncte de lucru cu program de la 10.00 la 22.00. in fiecare punct de lucru vor lucra cate 3 angajati cu ... (vezi toată discuția)
Timp de odihna micro40 micro40 Buna ziua. as dori sa stiu care este timpul de odihna dupa 8 ore de munca , timp in care eu nu pot fi chemat din nou la munca. Mentionez ca lucrez in ture de 8 ... (vezi toată discuția)