avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Incalcarea dreptului unui mostenitor rezervatar prin ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Incalcarea dreptului unui mostenitor rezervatar prin donatia intregii averi catre alt rezervatar

Buna ziua,
as dori , va rog ,sa imi sugerati o cale (sau mai multe) de atac pentru un ACT DE DONATIE CU SCUTIRE DE RAPORT SI CU CLAUZE DE INTRETINERE, facut de parintii mei , fratelui meu.Mentionez ca ambii parinti sunt in viata si actul a fost facut doar de ei trei (mama, tata fratele) ,la un notar public.
Bunurile donate sunt excesive:imobile, teren arabil,curti,livezi, estimarea valorii lor facuta de parinti in act, fiind de 32000lei iar cheltuieleile de intretinere de 10000lei.
Valoarea bunurilor ,este in realitate mai mare decat au declarat ei,--sunt sigura ca aceste valori mici ,au un anumit scop, si nu a fost data de un evaluator legal.
Pentru garantarea intretinerii imobilelor din act ,se inscre in Cartea Funciara o ipoteca legala conf.art. 2386 pct.4 C.V.
Tata de 75 ani a suferit un atac cerebral ,innainte cu 6 luni de a incheia actul,avand si un tratament medicamentos permanent.
In actul de dontie ,nu s-a atasat nici un act medical care sa faca dovada discernamantului lui a vreunei afectiuni.
Intrebarile mele ar fi:
-actul facut doar de ei trei fara mine ca si mostenitor rezervatar , este legal?
-rezerva succesorala fiindu-mi incalcata, prin reductiunea liberalitatilor excesive, ce as mai avea de castigat ?,cum v-am mentionat mai sus valoarea donatiei fiind subestimata in act fata de real.
-daca ar recurge si la dezmostenire ,care ar fi efectul?
-care ar fi momentul deschiderii atacului juridic?, asta daca intre timp fratele nu instraineaza bunurile...
-ce reprezinta acea ipoteca in Cartea Funciara?
-daca aveti raspunsuri fara sa va fi adresat intrebari, va rog sa mi le explicati-...
Multumesc
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 12:11, 1 Iulie 2018
1. Actul este valabil. Nu trebuia sa va dati dvs acordul deoarece nu sunteti proprietarul bunurilor, ci parintii dvs.
2. reductiunea liberalitatilor excesive o puteti cere la decesul parintilor nu cat timp sunt ei in viata. Ea se poate realiza fie pe cale amiabila la notar in cadrul dezbaterii succesorale fie in instanta. Actiunea in instanta se poate introduce in 3 ani de la decesul parintilor dvs. Atentie succesiunile se deschid prin moarte.
3.nu va poate dezmosteni total deoarece in calitate de descendent aveti dreptul la o rezerva succesorala care este de 1/2 din cat ati culege dvs in mod legal . Din aceasta cauza exista acea reductiune.
4. Faptul ca tatal dvs se afla sub un tratament medical asta nu inseamna ca nu are capacitate deplina de exercitiu, daca notarul avea dubii fie cerea certificat IML fie refuza autentificarea actului.
5. S a notat obligatia intretinerii pe acele imobile, daca fratele dvs ar dori sa vanda un imobil obligatia de intretinere ar trebui mutata pe alt imobil.
Multumesc,
Va mai rog sa imi spuneti, daca valoarea bunurilor declarata de ei in act,--care e subestimata -poate fi contestata ?
Valoare este probabil cea din grila de expertiza imobiliara pt uzul notarilor, totusi avand in vedere ca este o donatie si ca nu este vorba de pret ca la vanzare ei au evaluat doar obligatia de intretinere. Deci nu aveti ce ataca.
Actul de donatia este incheiat conform dispozitiilor legale.

Dumneavoastra sunteti mostenitor rezervatar.

Donatia care lezeaza rezerva succesorala a mostenitorilor rezervatari poate fi contestata in instanta, in termen de 3 ani de zile de la data deschiderii succesiunii prin moarte.

Reductiunea liberalitatilor excesive poate fi realizata existand hotararea instantei de judecata sau poate fi efectuata prin buna invoaiala a partilor litigante, procecedandu-se la repunerea in situatia anterioara perfectarii acelui act.

Reductiunea are ca efecte ineficacitatea actelor de donatie, sau, dupa caz, desfiintarea acestora, in masura intregirii rezervei succesorale.

De regula, intregirea se realizeaza in natura.

Intregirea rezervei succesorala, insa, poate avea loc si prin echivalent banesc, in situatia in care s-a procedat la instrainarea sau la deteriorarea unor bunuri cuprinse in masa succesorala.

Cand donatia s-a facut unui mostenitor, cu scutire de raport, acesta poate pastra bunul, in limita cotitatii disponibile, urmand a se proceda la despagubirea succesibilor a caror rezerva succesorala a fost lezata.


Succes.

Multumesc, d-na avocat Stoica.

Alte discuții în legătură

Dezmostenire. in ce termeni/exprimare trebuie facuta? anca_018 anca_018 Cind intr-un testament exista o formulare de genul \"sora mea sa nu aiba curaj sa atace testamentul ...\" se poate considera ca autorul testamentului a ... (vezi toată discuția)
Buna ziua,intrebarea mea este despre contractul de donatie cu scutire de raport. Mario_123 Mario_123 Anul trecut socrii mei au donat mie si sotiei casa+tot terenul care il aveau.Sotia mea mai are doua surori care au fost de acord verbal fara nici un act semnat ... (vezi toată discuția)
Donatie Mihai488 Mihai488 Am in proprietate un apartament si ma gandesc sa il trec pe numele fiului, unic copil, pt a evita complicatii viitoare. In sensul ca o eventuala viitoare sotie ... (vezi toată discuția)