avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 553 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Incalcarea dreptului unui mostenitor rezervatar prin ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Incalcarea dreptului unui mostenitor rezervatar prin donatia intregii averi catre alt rezervatar

Buna ziua,
as dori , va rog ,sa imi sugerati o cale (sau mai multe) de atac pentru un ACT DE DONATIE CU SCUTIRE DE RAPORT SI CU CLAUZE DE INTRETINERE, facut de parintii mei , fratelui meu.Mentionez ca ambii parinti sunt in viata si actul a fost facut doar de ei trei (mama, tata fratele) ,la un notar public.
Bunurile donate sunt excesive:imobile, teren arabil,curti,livezi, estimarea valorii lor facuta de parinti in act, fiind de 32000lei iar cheltuieleile de intretinere de 10000lei.
Valoarea bunurilor ,este in realitate mai mare decat au declarat ei,--sunt sigura ca aceste valori mici ,au un anumit scop, si nu a fost data de un evaluator legal.
Pentru garantarea intretinerii imobilelor din act ,se inscre in Cartea Funciara o ipoteca legala conf.art. 2386 pct.4 C.V.
Tata de 75 ani a suferit un atac cerebral ,innainte cu 6 luni de a incheia actul,avand si un tratament medicamentos permanent.
In actul de dontie ,nu s-a atasat nici un act medical care sa faca dovada discernamantului lui a vreunei afectiuni.
Intrebarile mele ar fi:
-actul facut doar de ei trei fara mine ca si mostenitor rezervatar , este legal?
-rezerva succesorala fiindu-mi incalcata, prin reductiunea liberalitatilor excesive, ce as mai avea de castigat ?,cum v-am mentionat mai sus valoarea donatiei fiind subestimata in act fata de real.
-daca ar recurge si la dezmostenire ,care ar fi efectul?
-care ar fi momentul deschiderii atacului juridic?, asta daca intre timp fratele nu instraineaza bunurile...
-ce reprezinta acea ipoteca in Cartea Funciara?
-daca aveti raspunsuri fara sa va fi adresat intrebari, va rog sa mi le explicati-...
Multumesc
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 12:11, 1 Iulie 2018
pai da, vreau sa platesc pretul la modul real, nici nu il cunosc pe cel care vinde sau rude de ai lui, dar ma intrebam daca se mai considera ca sunt de buna credinta ... stiind ca ii poate dezavntaja pe ceilalti frati .... caci la o eventuala mostenire e posibil sa ramana fara bunuri de impartit .... si ca nu cumva sa fie desfiintat actul de vanzare cumparare.
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Iunie 2018
adrian157, utilizator
Păi pe principiul ăsta, ar putea să fie desființate toate vanzarile de pe lumea asta, de către moștenitorii vânzătorului.
Ce sens ar mai avea circuitul juridic, daca ar fi posibil asa ceva?
Multumesc pentru raspuns, pai din pacate cred ca legea nu e foarte clara, in cazul donatiilor, eu doar intreb ca nu am terminat dreptul si nu vreau sa raman fara multi bani ce trebuie sa ii platesc, Multumesc.
Ce anume nu e clar in cazul donațiilor?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezmostenire. in ce termeni/exprimare trebuie facuta? anca_018 anca_018 Cind intr-un testament exista o formulare de genul \"sora mea sa nu aiba curaj sa atace testamentul ...\" se poate considera ca autorul testamentului a ... (vezi toată discuția)
Buna ziua,intrebarea mea este despre contractul de donatie cu scutire de raport. Mario_123 Mario_123 Anul trecut socrii mei au donat mie si sotiei casa+tot terenul care il aveau.Sotia mea mai are doua surori care au fost de acord verbal fara nici un act semnat ... (vezi toată discuția)
Donatie Mihai488 Mihai488 Am in proprietate un apartament si ma gandesc sa il trec pe numele fiului, unic copil, pt a evita complicatii viitoare. In sensul ca o eventuala viitoare sotie ... (vezi toată discuția)