avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... poate tatal sa o inlocuiasca pe mama in cic?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

poate tatal sa o inlocuiasca pe mama in cic?

buna ziua.Ma numesc Liliana.Sunt in CIC de la 1febr.2009 si am o indemnizatie de 600lei. as vrea sa ma intorc la serviciu.poate sotul meu sa continue concediul pana implineste bebe 2 ani? si daca da, se poate opta ca indemnizatia sa fie calculata cu 85% din media veniturilor tatalui din ultimele 12 luni ? ce acte are nevoie pt depunerea dosarului?
poate sotul meu sa continue concediul pana implineste bebe 2 ani?

Da

se poate opta ca indemnizatia sa fie calculata cu 85% din media veniturilor tatalui din ultimele 12 luni ?

Da

ce acte are nevoie pt depunerea dosarului?


Acte necesare:
A). Indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului până la vârsta de 2 ani – 85% din media veniturilor nete realizate în ultimul an anterior naşterii copilului, dar nu mai mult de echivalentul a 3 salarii medii brute pe ţară, sau 600 lei/lună:

1. cerere (ANEXA 1 la H.G. 1682/2008, publicată în M.Of. 872/23.12.2008);
2. actul de identitate al solicitantului - (copie si original);
3. certificatul de naştere al copilului pentru care se solicită dreptul (copie şi original); hotărârea judecătorească de încredinţare în vederea adopţiei sau de încredinţare a adopţiei, hotărârea judecatorească sau hotărârea comisiei pentru protecţia copilului pentru măsura plasamentului în regim de urgenţă (copie şi original);
4. certificatele de naştere ale tuturor copiilor născuţi după data de 1 ianuarie 2006 (copie si original);
5. Actele doveditoare privind realizarea de venituri precum şi nivelul lunar al acestora eliberate de angajatori sau autorităţi competente sunt următoarele:
* Dovadă eliberată de angajator din care să rezulte că persoana îndreptăţită :
o a realizat venituri salariale supuse impozitului pe venit, potrivit Codului Fiscal, timp de 12 luni anterior datei naşterii copilului;
o nivelul lunar al acestora;
o prima şi ultima zi de concediu de maternitate;
o data împlinirii celor 42 de zile reprezentând concediul de lăuzie;
o prima zi de concediu de creşterea copilului.
* sau - dovadă privind veniturile realizate în anul fiscal anterior celui în care s-a născut copilul şi/sau dovadă privind venitul calculat în vederea plăţii anticipate a impozitului precum şi copia deciziei de impunere eliberate de autorităţile competente;
* sau - dovadă eliberată de autorităţile competente, în cazul persoanelor care realizează venituri neimpozabile;
* sau - dovadă eliberată de autorităţile competente, în cazul asociaţilor unici;
- dovada eliberată de autorităţile sau angajatori din care să rezulte data de la care solicitantul se află în concediu pentru creşterea copilului.
6. Dosar cu şina din carton (coperţi întregi);
7. Alte acte după caz;
8. Pentru plata în cont bancar – extras de cont, deschis la BCR, BRD, ProCredit, Transilvania, Romextera, Alpha, Piraeus, pe numele solicitantului la o unitate bancară din Bucureşti.
dosarul trebuie sa contina aceleasi documente care le-ati depus la dosarul dumneavoastra.Se poate face transferul CIC si recalcularea indemnizatiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de crestere a copilului melcsy melcsy dupa nastere ce responsabilitati ai, adica ma refer la ce proceduri trebuiesc a fi indeplinite , ce acte trebuie sa faci ca sa beneficiez de co crestere a ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil Bucklucica Bucklucica Buna ziua! Am o intrebare vis-a-vis de acest subiect.Situatia sta astfel:am nascut pe 23 septembrie si pana pe 1 decembrie am fost in postnatal.Vreau sa-mi ... (vezi toată discuția)
Cand poate intra tatal in concediul de crestere si ingrijire copil? iftimie nicolae iftimie nicolae speta EXACTA este urmatoarea : - parintii sunt NECASATORITI - certificatul de nastere al copilului este pe numele AMBILOR PARINTI ( deci tatal copilului ... (vezi toată discuția)