avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 310 soluții astăzi

Joi, 8 mai, are loc evenimentul: Dreptul proprietății intelectuale în raport cu salariații - Aspecte practice și provocări actuale. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Repaus la locul de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Repaus la locul de munca

Buna Ziua

Care este urmatorul pas, pe care trebuie sa il fac atunci cand seful meu direct nu este prompt(nici nu ma baga in seama cand ii explic ca am nevoie fizic de pauza), atunci cand vine vorba de repaus la locul de munca?Muncesc intr-o multinationala direct cu clientul, stand continuu in fata calculatorului cel putin 8 ore pe zi fara repaus. Conform Codului Muncii in vigoare,.am drept legal de asa ceva. Este specificat si in contractul individual de munca aceasta pauza.La cine trebuie sa apelez?
Va rog sa-mi comunicati pareri avizate.Multumesc !
Ultima modificare: Marți, 16 Iulie 2013
miki78sandu, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:28, 22 Iulie 2013
Un prim pas ar fi o reclamatie la ITM, pentru nerespectarea prevederilor din CIM. Daca rezolvarea nu va multumeste solutia ramane actionarea in justitie.
Extras din Codul Muncii
art.175
(1) Angajatorul are obligatia sa asigure securitatea si sanatatea salariatilor in toate aspectele legate de munca.

(2) Daca un angajator apeleaza la persoane sau servicii exterioare, aceasta nu il exonereaza de raspundere in acest domeniu.
(3) Obligatiile salariatilor in domeniul securitatii si sanatatii in munca nu pot aduce atingere responsabilitatii angajatorului.
(4) Masurile privind securitatea si sanatatea in munca nu pot sa determine, in niciun caz, obligatii financiare pentru salariati.

art.181
(1) Locurile de muncă trebuie să fie organizate astfel încât să garanteze securitatea şi sănătatea salariaţilor.
....

Pentru nerespectarea de catre angajator a dispozitiilor legale privind relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca va puteti adresa ITM-ului teritorial sau Inspectie Muncii.
Eu cred ca inainte de a face o adresa la ITM, trebuie mers la sindicat (daca aveti) si sa le cereti sa va apere impotriva abuzurilor pe care le-ati descris. Daca sindicatul este serios, poate face multe pentru salariati. Puteti merge si direct la ITM, dar eu cred ca e mai diplomatic si mai avantajos sa nu va expuneti individual. Daca sindicat nu exidta si nici o alta forma de protectie a salariatilor, atunci ITM-ul e singura solutie.
Multumesc!Ma gandeam sa nu ajung atat de departe, dat fiind faptul ca vreau sa-mi pastrez locul de munca, dar totodata sa mi se asigure si conditiile optime pentru a evita bolile profesionale. Mancatul pe fuga, sau deloc duce la imbolnavire, muncesc non- stop in alea 8-9 ore de munca in fata calculatorului, fara pauza, asta duce la agravarea unor boli de vedere.
Faptul ca I-am adus la cunostinta aceste chestiuni sefului meu direct, a inceput cu avertizari" nu faci fata, lasa pe altul".Ar trebui sa primesc un raspuns, daca nu voi primi ma voi adresa la ITM.
Nicun angajator din sectorul privat nu este obligat prin lege sa va raspunda intr-un anumit termen la petitii/sesizari, decat daca acest lucru este prevazut in reg.intern sau in ccm aplicabil.

Alte discuții în legătură

Conditii ssm - multe echipamente it intr-un spatiu foarte mic, e legal? cris200723 cris200723 Buna ziua. Lucrez la un spital, intr-un birou cu alti 5 colegi, avem 6 calculatoare si 2 imprimante, cu 5 birouri, 2 dulapuri, 2 mese intr-un spatiu de 6 m / ... (vezi toată discuția)
Pauza legala pentru munca exclusiv la calculator imagdab imagdab Buna ziua, As avea rugamintea sa imi raspundeti daca este reglementata in vreun fel pauza legala pentru munca exclusiv la calculator. Medicii oftalmologi ... (vezi toată discuția)
Pauze la 8 ore de lucru numai in picioare sofiav sofiav Bună! As vrea sa stiu dacă sunt prevăzute în lege pauze scurte pentru cei care lucrează numai în picioare? Menționez că lucrez 8 ore numai în ... (vezi toată discuția)