avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 618 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Pauze la 8 ore de lucru numai in picioare
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Pauze la 8 ore de lucru numai in picioare

Bună! As vrea sa stiu dacă sunt prevăzute în lege pauze scurte pentru cei care lucrează numai în picioare? Menționez că lucrez 8 ore numai în picioare, fără pauză si nu mi se permite să stau pe scaun nici 5 minute în cele 8 ore. În plus ni s-a scos pauza de masă şi zilele libere săptămânale nu există. Practic am lucrat 7 zile fără o zi pauză. Am dureri îngrozitoare de picioare şi as vrea sa stiu dacă legal am dreptul la pauze de câteva minute pentru a-mi relaxa picioarele în cele 8 ore.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:02, 15 Februarie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. În cazurile în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 6 ore, salariaţii au dreptul la pauză de masă şi la alte pauze, în condiţiile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

2. Pentru munca desfasurata in zilele de repaus saptamanal , salariatii beneficiaza cumulativ de:
- un repaus saptamanal de 48 de ore consecutive, acordat in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.

- un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.

Legislatia muncii nu prevede un cuantum minim sau maxim al sporului la salariu acordat pentru munca in zilele de repaus saptamanl , ci dispune ca acesta este stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.

Astfel, sporul poate fi stabilit in suma fixa sau in cota procentuala.

3. Art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
j) nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
....

Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
Exista activitati in care prin acte normative se reglementeaza pauzele. Exemplu: in Cerintele minime de securitate si sanatate pentru lucrul in fata ecranului de vizualizare aprobate prin HG nr. 1028/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare se mentioneaza:
-Art. 8 Angajatorul trebuie sa planifice sarcinile lucratorului astfel incat folosirea zilnica a
ecranului de vizualizare sa fie intrerupta periodic prin pauze sau schimbari de activitate, care sa
reduca suprasolicitarea in fata ecranului de vizualizare.
Acordare pauzelor de lucru, indiferent de domeniul de activitate/ meseria practicata/ postul de lucru, etc. trebuie mentionate in instructiunile proprii ssm intocmite de angajator pentru echipamentul utilizat, respectiv in cele pentru activitatea desfasurata/ meseria practicata. Aceste pauze sunt incluse in timpul de lucru zilnic, fara a suplimenta acest timp.
Pentru durerile la picioare puteti sa va adresati medicului specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pauza obligatorie la program 12 ore? Florinul Florinul Buna ziua,angajatorul este obligat sa acorde pauza? Lucrez in ture 07;00 19;00 ,12 24 cu 12 48 ,practic 12 ore pe zi munca de birou dar care presupune ... (vezi toată discuția)
Repausul săptămânal, art.137 codul muncii francisca_maria francisca_maria Stimați domni, Doresc să supun atenției dvs următoarea situație pentru un magazin cu vânzare articole îmbrăcăminte: - program de lucru L-V: ... (vezi toată discuția)
Program de lucru, zile libere consecutive DLR DLR Buna seara, Am si eu o nelamurire, daca puteti sa ma ajutati. Am urmatorul program la serviciu: Sap. 1: Duminica 13 Noiembrie - Sambata 19 ... (vezi toată discuția)