avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 844 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Pauza legala pentru munca exclusiv la calculator
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Pauza legala pentru munca exclusiv la calculator

Buna ziua,

As avea rugamintea sa imi raspundeti daca este reglementata in vreun fel pauza legala pentru munca exclusiv la calculator. Medicii oftalmologi recomanda o pauza de 10 minute la 2 ore, absolut necesara pentru relaxarea ochilor si evitarea imbolnavirii acestora.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:49, 6 Iunie 2016
Art.8 din Cerintele minime de securitate si sanatate in munca pentru utilizarea de catre lucratori a echipamentelor cu ecran de vizualizare aprobate prin HG nr. 1028/ 09.08.2006 cu modificarile si completarile ulterioare dispune ca , folosirea zilnica a ecranului de vizualizare sa fie intrerupta periodic prin pauze sau schimbari de activitate, care sa reduca suprasolicitarea in fata ecranului de vizualizare.

Vedeti si aceste discutii
www.avocatnet.ro/content/for...
Pauzele nu sunt reglementate ca perioada de timp fixata la o anume perioada de lucru efectiv. Pot fi avute in vedere recomandarile medicului specialist de medicina muncii si / sau a medicului specialist oftalmolog. Trebuie avute in vedere riscurile profesionale identificate si evaluate pentru locul de munca/ postul de lucru respectiv.
In HG nr.1028/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare exista prevederi care completeaza pauzele si care pot fi avute in vedere pentru stabilirea la concret a pauzelor. Ma refer la: volumul de munca/ timp efectiv cu ochii in ecran, repartizarea luminii naturale si/ sau a luminii artificiale, umiditatea si temperatura atmosferei de lucru, chiar curentii de aer datorati aparatelor de aer conditionat, performantele tehnice ale aparaturii prevazute cu ecran de vizualizare, etc.
Pauzele depind si de fiecare individ in parte, avand in vedere abilitatile practice ale fiecaruia, claritatea vederii fiecarui individ in parte combinata cu utilizarea de ochelari cu protectie speciala pentru lucrul in fata ecranului de vizualizare si/ sau cu ochelari de vedere.
Toate cele de mai sus stau la baza precizarii din actul normativ - ".... folosirea zilnica a ecranului de vizualizare sa fie intrerupta periodic prin pauze sau schimbari de activitate ...".

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Munca la calculator Maria Mara Maria Mara Bună ziua Lucrez intr.un dispecerat unde am 15 plasme (1.20/80), iar pe fiecare plasma sunt câte 16 imagini, în total cam 250 de \"televizoare\". Se ... (vezi toată discuția)
Drepturi salariale neacordate ContSters134265 ContSters134265 De 3 ani sunt angajat la o societate in functia de contabil, care necesita lucru in permanenta la calculator, dar nu am primit niciodata de reducerea ... (vezi toată discuția)
Repaos pentru persoanele care lucreaza la calculator Dima Mihai Dima Mihai Locul de munca este la calculator si ma intereseaza daca este specificat in lege care este repaosul pe care angajatul trebuie sa-l aiba daca lucreaza in acest ... (vezi toată discuția)