avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 792 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Recurs la divort, ca instrument de intimidare
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Recurs la divort, ca instrument de intimidare

Buna seara,
Va rog, daca se poate, sa ma ajutati cu cateva informatii. Ca toti cei care apeleaza la experienta dumeavoastra, am intrebari fara raspuns. Am divortat de sotul meu dupa 23 de ani de calvar. Copiii sunt mari, deci nu vorbim despre custodie. De curand, s_a pronuntat divortul, insa a durat foarte mult, deoarece fostul meu sot a amanat continu pe diverse motive. Impreuna avem o casa care valoreaza cateva sute de mii de euro, iar casa aceasta, dupa ce am cerut desfacerea casatoriei, a devenit obsesia lui. Imi transmite periodic ca nu voi obtine nimic la partaj, ma ameninta ca va face in asa fel incat sa dureze totul ani multi etc. Astazi, m_a anuntat, prin interpusi, ca face recurs la divort. As vrea sa_mi spuneti dvs, caci sunt sigura ca este rutina, ce ar putea motiva la recurs, in cazul in care nu este vorba de minori. exista sanse sa ii fie aprobat recursul?. Strict personal, nu cred ca o instanta m_ar putea obliga sa traiesc cu un om care imi face rau, pe care nu imi doresc nici sa l vad. Practic, totul se reduce la partaj si la disperare lui ca am plecat impreuna cu copiii. precizez ca mi_am propus sa cer partajul dupa vacanta, iar acest lucru il face sa apeleze la tot felul de strategi prin care sa ma readuca acasa. De asemenea, cum ar trebui sa procedez cu actiunea de partajare. Pentru mine partajul este extrem de important, stau cu chirie impreuna cu copiii, nu am lucrat niciodata, caci nu m_a lasat, iar povestea continua...

Va multumesc anticipat¡

O seara buna!
Ultima modificare: Marți, 16 Iulie 2013
anamariapan, utilizator
Cel mai recent răspuns: Antoanela Geaman , Avocat 10:34, 25 Iulie 2013
Buna seara !

Din ceea ce am citit, as putea spune ca acest recurs la divort nu ar avea vreo putere juridica asupra dumneavoastra - nimeni nu va poate obliga sa stati alaturi de o persoana care va trateaza necorespunzator ( tin sa precizez ca nu am cunostinte juridice, e doar propria parere).

Dat fiind faptul ca ati avut o casnicie de 23 de ani, partajul este o componenta obligatorie a intregului proces de divort. Respectiva casa de care ati mentionat, in mod normal ar trebui sa va revina atat dumneavoastra cat si copiilor - deci undeva la 75% din acea proprietate ar fi pe numele dumneavoastra. Dat fiind faptul ca nu va mai puteti intelege cu fostul sot, ati putea vinde partea dumneavoastra din respectiva proprietate. Parerea mea este ca tot ceea ce el face si spune, este din cauza ca nu vrea sa ramana cu mana goala - e o chestie si de orgoliu la urma urmei, daca se poate spune asa. Probabil asa intelege el ca se rezolva lucrurile. Daca se ajunge la amenintari urate, puteti solicita o interdictie prin care el sa nu aiba dreptul sa se apropie de dumneavoastra - marturie ar putea sta cei 23 de ani de calvar...

Sfatul meu ar fi sa solicitati ajutorul unui consilier juridic, care sa va indrume pe drumul cel bun. Sper sa va fie de folos postarea mea. Toate cele bune !
Ultima modificare: Miercuri, 17 Iulie 2013
Ioana-M, utilizator
Va multumesc pt raspuns. Incerc sa gasesc un avocat, numai ca imi trebuie unul "rezistent", cel pe care l_am avut la divort era o doamna si a fost pusa in situatii penibile. De aceea, am cerut informatii aici.
Dat fiind faptul ca ati avut o casnicie de 23 de ani, partajul este o componenta obligatorie a intregului proces de divort. Respectiva casa de care ati mentionat, in mod normal ar trebui sa va revina atat dumneavoastra cat si copiilor - deci undeva la 75% din acea proprietate ar fi pe numele dumneavoastra. Dat fiind faptul ca nu va mai puteti intelege cu fostul sot, ati putea vinde partea dumneavoastra din respectiva proprietate

Afirmatiile astea sunt eronate. Partajul nici nu e componenta a procesului de divort si nici nu e obligatoriu sa-l faci.
Bineinteles ca va trebui sa cereti partajul ca doar n-oti ramane pe drumuri. Trebuie sa strangeti ceva bani si pt partaj ca va costa si avocatul, expertize, taxa de timbru etc, etc.
Incercati sa-l convingeti sa partajati amiabil, altfel nu numai dvs pierdeti, ci si el.
Ori vindeti impreuna si impartiti banii, chiar daca luati mai putin, tot castigati timp si reduceti costurile, ori sa va dea bani pt cota dvs.
Copiii nu au drepturi la partaj daca nu au avut vreo contributie, prin partaj sotii impart bunurile comune, cumparate in timpul casatoriei. Se pleaca de la prezumtia ca sotii au contribuit egal, cotele sunt egale. Desi conteaza ca ati muncit in gospodarie, sotul poate proba ca a avut o contributie net superioara la construirea bimobilului si poate cere si castiga o cota majorata cu 10- 20 %. Sa castige bunul in totalitate e exclus.
Ca face el recurs la divort.. nu castiga decat timp.. pt ca dureaza pana veti divorta definitiv, apoi pana legalizati hotararea, ceea ce va face ca cererea de partaj s-o depuneti mai tarziu, apoi pana va da termen.. apoi procesul.. va puteti lungi niste ani daca alegeti sa partajati in instanta.

Avand in vedere ca aveti peste 20 de ani de casatorie ati putea cere si obtine despagubiri din partea sotului.
Da, este vorba despre prestaţia compensatorie ( art. 390-395 din noul cod civil), doar că aceasta trebuia solicitată odată cu desfacerea căsătoriei .

Alte discuții în legătură

Divort, partaj avrigeanunicoleta avrigeanunicoleta buna ziua o casnicie aparent minunata 25 ani, acum infidelitatea sotului pe care nu o pot dovedi. E important cine baga primul divort ? Exista vreo ... (vezi toată discuția)
Se opune divortului ionut c ionut c CAT POATE DURA DIVORTUL DACA EA SE OPUNE CONSTANT?CARE ESTE CEA MAI MARE PERIOADA DE CARE ATI AUZIT? (vezi toată discuția)
Partaj cosmariama cosmariama buna, Mai pot sa deschid proces pentru partaj , a unui imobil care a fost bun comun, a fost vandut cu 1 luna inainte de divort,si banii fiind in locuinta ... (vezi toată discuția)