avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... executare silita parti sociale SRL
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

executare silita parti sociale SRL

Buna ziua,
as vrea sa stiu daca partile sociale intr-o societate cu raspundere limitata pot constitui obiectul unei garantii reale imobiliare....
Si in acelasi context as dori sa intreb daca creditorul unui asociat al unei SRL poate obtine executarea silita a partilor sociale poprite anterior si daca in cazul in care creditorul este o banca aceasta poate deveni asociat al SRL prin preluarea partilor sociale gajate?

Va multumesc
Ultima modificare: Vineri, 13 Martie 2009
dveronik, utilizator
Cel mai recent răspuns: alexgrigoriu , utilizator 07:26, 11 Noiembrie 2009
Partile sociale nu pot fi executate, ci doar valoarea bunurilor societatii.Nu credem ca scopul bancii ar putea fi preluarea partilor sociale a unei societati.Pe ei ii intereseaza recuperarea creantelor.:tooth:
Sunt absolut convinsa ca banca nu este interesata de preluarea partilor sociale ale unei SRL dar ma interesa sa stiu ca speta daca exista posibilitatea legala ca banca sa devina asociat intr-o SRL prin preluarea partilor sociale constituite ca si garantie de catre unul dintre asociati, care mai apoi nu achita debitul.
In principiu, banca nu poate deveni asociat al SRL-ului, ci doar poate cere valoarea contabila a partilor sociale urmarite.
Societatea comerciala cu raspundere limitata este o asociere de persoane care are la baza cunoasterea reciproca a acestora si increderea reciproca, drept pentru care marea majoritate a statutelor (actelor constitutive) interzic intrarea in societate a unor terte persoane fara acordul tuturor asociatilor.
In practica, din experienta mea, sunt foarte rare cazurile cand in statut exista clauze care permit unui tert, neconditionat, sa intre in societate prin dobandirea de parti sociale, si este foarte probabil sa fie la fel si in situatia de fata.
Drept urmare, solutia este aceea a valorificarii partilor sociale, in sensul chemarii in judecata a societatii si obligarii sa achite valoarea lor corespondenta cotei de participare la capitalul social, raportata la activele societatii.
Practic, daca partile sociale reprezinta 10% la constituirea capitalului, iar totalitatea activului societatii 10.000 lei, vei putea obtine 1000 de lei de la societate. (insa activul societatii se va diminua si cu datoriile acesteia, si sunt sanse sa fie pe minus, situatie in care nu se mai pot recupera banii decat prin negociere cu asociatii, sa le cumpere ei).
Sper sa nu gresesc, e un raspuns ad-hoc, nu am reusit sa aprofundej problema.
Succes!
in principiu partile sociale nu pot fi executate. legea permite ca ele sa fie gajate, insa executarea se poate face numai asupra dividendelor ce se cuvin asociatului sau asupra valorii patrimoniale ce i-ar reveni asociatului la lichidarea societatii.
am auzit un caz in care partile sociale poprite au fost scoase la vanzare in cadrul executarii silite, insa consider ca aceast aposibilitate este nelegala.
in niciun caz nu cred ca in lipsa acordului celorlalti asociati un tert adjudecatar sau creditorul ar putea achizitiona partile sociale si deveni astfel asociat in cadrul unui SRL intrucat SRL-ul este o societate de persoane, iar contractul dintre asociati este incheiat intuitu personae. prin urmare o solutie ar putea fi cea mentionata de koddi, in sensul ca societatea sa achite creditorului partea ce s-ar cuveni asociatului din patrimoniul sau. cu toate acestea, nu vad cum s-ar ptuea intampla asa ceva decat in cazul in care asociatul respectiv iese din societate (este exclus sau se retrage) ori firma se dizolva si ulterior lichideaza.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retragere actionar cu preluare imobile venere venere Buna ziua! Suntem o societate cu 4 actionari, detinem parti sociale in mod egal. Un actionar (25% ) doreste retragerea din societate cu preluarea unor imobile ... (vezi toată discuția)
Executare silita pentru un credit la un ifn buburuzamo buburuzamo daca o societate are un credit achitat partial la un IFN si aceasta a emis somatia , iar autoturismul gajat a fost instrainat, alte bunuri pe societate nu ... (vezi toată discuția)
Executarea capitalului social a unui srl Andrei Koszti Andrei Koszti In speta: exista o creanta constatata printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila impotriva unei societati comerciale SRL. Societatea nu MAI ... (vezi toată discuția)