avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 936 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Rãspundere civilã delictualã - Deschidere ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Rãspundere civilã delictualã - Deschidere procedurã insolvenþã cu facturã falsã - Prescripþie

Bună ziua, stimaţi colegi de breaslă şi forumişti ai avocatnet.
Vreau să vă prezint o speţă interesantă, solicitându-vă ajutorul în calculul termenului de prescripţie.
Speţa este următoarea:
Firma G, cu sediul în Galaţi, a contactat reprezentantul Firmei X, cu sediul in Bucureşti şi punct de lucru în Focşani, în vederea propunerii efectuării unei lucrări de reparaţie a acoperişului unei hale de la imobilul unde se afla punctul de lucru al Firmei X.
Discuţiile au fost purtate între reprezentanţii firmelor (se pare că "reprezentantul" firmei G nu era administratorul acesteia) şi s-a stabilit ca "reprezentantul" firmei G să treacă pe la punctul de lucru al firmei X să lase o factură, pentru a putea demara lucrările. Reprezentantul firmei X i-a comunicat că dacă nu se începe lucrarea, acesta nu îi poate semna/ştampila nicio factură, urmând ca aceasta să fie semnată/ştampilată la momentul începerii lucrărilor. Toate aceste lucruri s-au petrecut în iarna anului 2008.
În luna ianuarie a anului 2009, reprezentantul firmei X a încercat să-l contacteze pe reprezentantul firmei G, pentru a-l întreba de începerea lucrărilor, însă nu a reuşit să dea de acesta, fiind telefonul închis.
Pe data de 21.06.2009, firma G - prin acelaşi "reprezentant" şi având mandatar ales pe celebra "U. şi Asoc." S.R.L., a depus cerere de deschidere a procedurii insolvenţei faţă de firma X, invocând o "factură" de 30.000 lei, pentru prestarea unor servicii de curăţenie (nici nu aveau trecut acest obiect de activitate la ORC).
Culmea, instanţa a deschis procedura insolvenţei, la 21.05.2010, deşi firma X a arătat instanţei că are activitate, că deţine active şi dispune de lichidităţi şi, mai mult, s-a formulat şi plângere penală împotriva "reprezentantului" firmei G.
La data de 15.05.2010, firma X a primit o ofertă din partea unei societăţi din Austria, în vederea achiziţionării unor anvelope, pentru suma de 100.000 euro, urmând ca această ofertă să fie valabilă 3 luni de la data ofertării. Însă, ca urmare a deschiderii procedurii insolvenţei, societatea austriacă şi-a retras oferta, înţelegerea picând.
În sfârşit, s-a declarat recurs de către firma X, acesta fiind anulat ca nemotivat, la data de 13.04.2011, datorită unor greşeli imense făcute de cei de la Tribunal, care nu au înregistrat motivele de recurs, aşa cum au fost depuse.
Asta, deşi la data de 23.06.2010, procurorul a soluţionat plângerea penală, hotărând că "factura" emisă de către firma G reprezenta un fals şi a dispus sesizarea Judecătoriei Focşani pentru anularea ei.
În acest sens, s-a dispus anularea facturii, de către J. Focşani, la data de 20.01.2011.
În data de 18.02.2011, s-a dispus închiderea procedurii insolvenţei şi radierea firmei X, deşi, din nou, s-a arătat şi s-au depus înscrisuri doveditoare, privind toate cele mai sus menţionate.
Firma X a depus cerere de revizuire, care a fost admisă la data de 13.09.2011, împotriva sentinţei fiind formulat recurs, care a fost respins ca tardiv formulat, la 23.01.2012.
Întrebarea mea este următoarea: firma X doreşte să acţioneze în instanţă pe firma G (în insolvenţă), pe "reprezentantul" acesteia, dar şi pe mandatarul "U. şi Asoc." S.R.L., pentru recuperarea prejudiciului (100.000 euro - oferta societăţii din Austria) pentru răspundere civilă delictuală şi aş vrea să vă cer sfatul cu privire la calculul termenului de prescripţie.
De la ce moment s-ar putea calcula termenul de 3 ani, de la data ofertei societăţii din Austria, de la data anulării facturii, ori de la data admiterii cererii de revizuire?
Care este părerea dumneavoastră?
Mulţumesc anticipat pentru răspunsuri!
Cu stimă.

Din amintirile mele, de pe vremea cand citeam tratate, in cazul actiunii in raspundere civila, termenul de prescritpie al dreptului la actiune incepe la data cand reclamantul cunoaste prejudiciul si autorul acestuia. Curgerea a fost suspendata de procesul de insolventa, aflat pe rol si care reprezinta o imprejurare ce a pus reclamantul in imposibilitatea de a actiona in instanta pe parat. Cred ca data pronuntarii hotararii in revizuire este raspunsul la intrebarea dumneavoastra.
Mulţumesc pentru răspuns, însă aş vrea să ştiu în ce sens ar fi considerată cauză de suspendare a prescripţiei? Reclamanta - firma X - nu avea posibilitatea să formuleze cererea de chemare în judecată pentru că nu avea capacitate sau care ar fi motivul? Speţa e destul de complicată, în sensul că, deşi la fiecare termen s-a prezentat cineva pentru firma, în toate rapoartele de activitate (3 la număr), administratorul judiciar a spus că nu a reuşit să dea de reprezentanţii societăţii pentru a i se pune la dispoziţie actele firmei şi, mai mult, a formulat şi cerere de atragere a răspunderii. Mă gândesc că, teoretic, suspendarea nu ar opera, pentru că s-ar fi putut formula cererea de chemare în judecată de către administratorul judiciar, dacă se dorea. Ce spuneţi?
Atata vreme cat aveam procedura falimentului deschisa nu aveam cum sa dovedesc nici fapta si nici prejudiciu, Pana la momentul admiterii revizuirii o actiune in pretentii nu ar fi putut fi promovata deoarece firma era in faliment si nu se puteau indeplini conditiile admiterii actiunii in pretentii. Nu se putea dovedi fapta delictuala, deoarece nu se constatase ca deschiderea procedrurii era abuziva. Abia dupa ce s-a inchis procedura irevocabil, reclamana poate dovedi ca deschiderea procedurii a fost abuziva si sa probeze legatura de cauzalitate intre fapta respectiva si prejudiciu.
Nu stiu daca am fost clar. Firma in faliment nu isi poate invoca propria culpa ( intrarea in faliment) pentru a isi putea justifica o actiune in pretentii impotriva creditorului caruia nu i-a facut o plata. O astfel de actiune ar fi fost inadmisibila.

In alta ordine de idei, as merge si pe faptul ca administratorului statutar ii lipsea calitatea de reprezentant, in perioada falimentului, deci nu avea cum sa actioneze.
Ultima modificare: Miercuri, 17 Iulie 2013
ContSters214341, utilizator
Mai mult decât suficient. Vă mulţumesc din nou pentru răspunsul prompt! Cu stimă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce se intampla cu cererea de inscriere la masa credala? cornel_vl cornel_vl Imi puteti spune va rog, in cazul in care se admite recursul impotriva hotararii de deschidere a procedurii insolventei, ce se intampla cu cererile de ... (vezi toată discuția)
Recuperare creante firma in faliment crystyna2000 crystyna2000 societatea mea datoreaza o suma importanta unui furnizor de servicii din Austria , pentru care s-a demarat procedura de faliment. Ma intereseaza care este ... (vezi toată discuția)
Insolventa danutsim danutsim Buna ziua. Va rog daca se poate sa m-a ajuta-ti. Am avut o societate in 2011-2012. Respectiva societate a avut oarece activitate. Am plecat din tara in 2013 si ... (vezi toată discuția)