avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 286 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Curs de calificare someri ABUZURI !!!
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Curs de calificare someri ABUZURI !!!

Buna ziua,
Sunt somera in cadrul ALOFM Bucuresti si m-au obligat sa particip la un curs de calificare in engleza.
Inainte de inceperea cursului, organizatorii acestui curs adica ALOFM si o firma privata care a castigat concursul au promis cursantilor someri ca vor primi gratuit caiete, pixuri si manualul de invatare limba engleza.
Acum la inceperea cursului organizatorii ne-au spus ca nu au bani de caiete si pixuri sa ni le cumparam singuri si tot din banii nostri sa ne tragem la xerox acel manual dupa care vom invata.
E CORECT ASA CEVA ?
Pai cum sunt ajutati somerii daca ALOFM si firma privata castigatoare ce organizeaza cursul de engleza nu ofera ajutor somerilor ?
Nu trebuie ca in cadrul cursului pentru someri sa fie incluse gratuit caiet si pix pentru fiecare cursant si toate materiale si consumabilele, organizarea practicii precum si printarea suportului de curs ?
Va rog sa ma credeti si sa nu radeti de mine dar chiar nu am bani sa imi cumpar caiet si pix si nici bani pentru xeroxarea acelui manual destul de gros.
Indemnizatia de somaj e foarte mica si nu ma pot descurca cu banii.
Va rog sa ma ajutati cu un sfat, ce sa fac?
Sa fur caiet si pix din supermarchet?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:03, 17 Iulie 2013
Suntem in Romania,totul e posibil. Se capuseaza statul, prin toate mijloacele. Cu certitudine manualul trebuie oferit gratuit de catre organizatorul cursului. Adresati-va in scris catre ALOFM sau catre protectia consumatorilor. Cred ca OPC are competenta pentru asa ceva.
Succes!
Ultima modificare: Miercuri, 17 Iulie 2013
ContSters214341, utilizator
1. Faceti o sesizare la Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) pe e-mail la: anofm@anofem.ro

2. Conform Legii 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca cursurile organizate de Agentia de Somaj sunt gratuite pentru somerii indemnizati:

Art. 65
...
(3) Finanţarea activitãţii de formare profesionalã se face din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, în baza indicatorilor stabiliţi prin planul naţional de formare profesionalã aprobat.

Art. 66.1.
(1) Prin servicii de formare profesionalã se înţelege totalitatea drepturilor de care beneficiazã persoanele prevãzute la art. 66 alin. (1) şi (2) pe durata participãrii la o formã de pregãtire profesionalã.

(2) Persoanele aflate în cãutarea unui loc de muncã, care beneficiazã în mod gratuit de servicii de formare profesionalã, au urmãtoarele drepturi:
a) sã beneficieze de pregãtire teoreticã şi practicã pe toatã durata cursului şi sã susţinã, gratuit, de cel mult douã ori examenul de absolvire la finalizarea acestuia;
b) sã beneficieze de rechizite şi materiale de instruire şi sã primeascã în folosinţã manuale;
c) sã beneficieze, dacã este cazul, de echipament de protecţie pe timpul instruirii practice;
d) sã beneficieze, pentru traseul de la domiciliu la unitatea de pregãtire, de abonament gratuit pe mijloacele de transport în comun sau, dupã caz, de decontarea cheltuielilor de transport, pentru cel mult 4 deplasãri în cursul unei luni, dacã nu se pot deplasa zilnic la unitatea de pregãtire, în condiţiile prevãzute de reglementãrile în vigoare pentru salariaţii instituţiilor publice şi regiilor autonome cu specific deosebit, pe perioada delegãrii şi detaşãrii în altã localitate, precum şi în cazul deplasãrii, în cadrul localitãţii, în interesul serviciului, precum şi de abonament gratuit pe mijloacele de transport în comun pe traseul de la unitatea de cazare la unitatea de pregãtire.
e) sã beneficieze de consultaţii medicale, analize medicale şi teste necesare frecventãrii cursului.
...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Curs de recalificare handsu handsu In situatia in care cursul de recalificare la care s-a inscis ,cu luni inainte, o persoana , incepe cu cateva zile dupa expirarea ajutorului de somaj plata ... (vezi toată discuția)
Neprezentare la cursul de calificare finantat de uniunea europeana. pierd somajul? crynarusu crynarusu Buna ziua ! sint in somaj si am inceput cursul de calificare ,o meserie noua ,o viata noua ,m-au trimis de la somaj la un curs finatat de uniunea europeana ... (vezi toată discuția)