avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 834 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... revizie gaze
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

revizie gaze

Buna ziua,am si eu o problema pe care nu o pot gestiona ,in cadrul asociatiei de proprietari s au montat la 25 de apartamente din 50 contor de gaze individual .In urma unei sesizari de la distrigaz a trebuit sa se faca revizia la 10 ani coloana principala comuna bloc
In urma riviziei au fost necesare mai multe reparatii...intrebarea mea este :cine trebuie sa achite aceasta revizie si reparatie ,pt ca cei care au fost debranjati nu mai beneficiaza timp de 10 ani de coloana comuna si cred ca nu este corect sa achiti ceva care nu folosesti ...Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 22:21, 21 Iulie 2013
Doamna, in mod normal la aceasta revizie trebuie sa participe toti proprietarii. Este acelasi lucru ca si la celalte tipuri de conducte: de apa calda si termoficare. Adica m-am folosit 40 de ani de aceste tevi, in urma cu 1 an m-am debransat, deci nu mai am nevoie de acestea, asa incat nu mai particip la cheltuielile de revizie...
Conducerea as. prop. informeaza toti proprietarii despre cheltuielile efectuate (sigur acestea cred ca nici nu au fost prevazute in BVC) si modul de repartizare (pe cota-parte indiviza de proprietate. Daca vreti puteti sa va prevalati de prev. HG 1588/2007, Cap. III, art. 32.- (3).
da ..dar atunci cind cei debranjati trb sa si faca revizia ei spun ca sunt cu contor individual ....iar aceasta revizie e pt cei 10 ani de acum incolo..eu chiar nu inteleg cum trb procedat?
Ei nu intelegeti... revizia, reparatiile unei instalatii se fac pentru functionarea din trecut, nu pentru cea viitoare. Deci datorita uzurii pentru functionarea din trecut, este nevoie de revizie si nu-stiu-ce reparatii, se mai inlocuiesc elemente de etansare...
Asa se intampla cand se functioneaza cu doua sisteme: cel colectiv si cel individual...
In rest, in opinia mea raspunsul l-am dat mai sus!
Teava veche de gaze de la care s-au deconectat o parte din proprietari le apartine si lor deoarece au cota-parte indiviza de proprietate la ea. Conform HG 1588/2007:
Art.32
.........
(3) Niciun proprietar de apartament sau de spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta nu va fi exceptat de la obligatia de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renuntarii la folosirea unei parti din proprietatea comuna, a abandonarii apartamentului sau a spatiului cu alta destinatie decat aceea de locuinta ori in alte situatii.


Teava noua este doar in proprietatea lor, a celor deconectati din vechea coloana si ca atare la revizia acestei noi coloane participa doar ei.

Cu alte cuvinte cei deconectati participa la ambele revizii, iar cei ramasi conectati la vechea coloana de gaze numai la una din revizii.

Contributia la reparatii si intretinere pe elementele de proprietate comuna nu se face dupa criteriul "folosirii", ci dupa criteriul "proprietatii". Daca nu mai folosesti o parte din proprietatea comuna nu inseamna ca ai renuntat si la proprietatea asupra acestei parti si nici nu poti renunta deoarece cota-parte de proprietate indiviza este indescructibil legata de proprietatea principala.
Ultima modificare: Joi, 18 Iulie 2013
elga50, moderator
Oricum o sa se procedeze, in asociatie vor fi nemultumiti ori in randul celor inca bransati la vechea instalatie ori in randul celor debransati de la vechea instalatie.
Sunt corecte sustinerile de mai sus, avand in vedere prevederile legii, proprietatea comuna asupra instalatiilor s.a.m.d.
Dar daca, de exemplu, la o scara, intreaga lucrare cu noua instalatie a fost facuta prin asociatie si la aceasta au platit pana acum 25 de proprietari, treptat, urmad ca fiecare din cei care vor sa-si instaleze in viitor centrala proprie, sa se poata bransa simplu cu acceptul asociatie si plata cotei din cheltuieli..., atunci eu cred ca se pune altfel problema. Adica si instalatia noua, cea pe care functioneaza centralele individuale este tot comuna. Comuna acum celor 25, comuna peste o luna celor 27, pesre un an celor 35 s.a.m.d.
Daca in 2013 se implinesc 10 ani de la intrarea in functiune a acestei instalatii si o vor plati doar cei 25, aceasta verificare este valabila pana in 2023, adica pentru viitor. Tot asa si pentru instalatia veche cea comuna, in urma acestei revizii si aceea va avea valabilitate 10 ani de acum inainte si nu 10 ani din urma.
Revizia ambelor instalatii se face pentru a fi valabila 10 ani de acum incolo. Daca nu s-ar face, nu ar mai avea drept de functionare inca 10 ani si nu da numeni timpul inapoi sa le spuna ca nu ar fi trebuit sa functioneze din 2003 pana in 2013.
Sper ca m-am facut cat de cat inteles.
Fiecare sa-si plateasca reviziile de 10 ani pentru ca acestea le asigura "licenta de functionare" pentru viitor si nu pentru trecut.

Alte discuții în legătură

Plata reparatie teava comuna apa rece stef55 stef55 Buna ziua, Locuies la bloc si avem contorizare individuala apa rece si calda (de la subsol fiecare apartament are separat trasa conducta (pexal)de apa calda ... (vezi toată discuția)
Calcul reparatii teava de gaze parti comune in blocuri Rinder Rinder Locuiesc intr-un bloc de proprietari unde sunt 55 apartamente pe scara. Unii proprietari s-au debransat de la sistemul de incalzire centrala. In cazul unei ... (vezi toată discuția)
Verificare teava gaz toderita toderita Buna ziua, blocul in care locuiesc 68 de apartamente au centrala iar 19 nu au.Cei de la distrigaz au anuntat ca vin sa faca revizia pentru cele 19 apartamente ... (vezi toată discuția)