avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 789 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Protectia muncii, iluminatul la birou
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Protectia muncii, iluminatul la birou

nu știu cum să abordez o divergență de opinii...de fapt cred că poate fi numită chiar divergență de interese.

lucrez într-un birou în care singura activitate pe care o desfășoară cei care lucrează acolo este bazată pe utilizarea calculatorului, mai exact citirea și scrierea de mesaje.
dacă asta presupune mai concret 8 ore în care stau și folosesc tastatura, presupun că iluminatul corespunzător e una din condițiile primordiale.

problema începe să se contureze în momentul în care remarc că biroul este amplasat destul de dezavantajos, astfel încât nici în timpul zilei lumina nu e suficientă. pe de altă parte, iluminatul artificial e foarte prost realizat și în plus biroul este compus din „compartimente” în care se află calculatoarele. cu toate astea, de câte ori aprind lumina sunt apostrofat. mai mult decât atât, uneori o parte din lumini sunt stinse pe motivul că „deranjează”. asta face ca după cel mult o oră de lucru să îmi fie afectată serios vederea, în condițiile în care există și parametri de performanță pe care trebuie să-i îndeplinesc conform cu fișa postului.

sincer să fiu, nu cunosc normele de protecția muncii pentru astfel de activități și nici nu știu cine ar putea să verifice dacă problema pe care o ridic e reală sau nu, dar vederea nu vreau să mi-o pierd chiar de tot, însă nici jobul...
culmea e că există în contractul meu niște articole din care reproduc aici:

„salariatul are dreptul la securitate și sănătate în muncă...dreptul de a lua parte la determinarea și ameliorarea condițiilor de muncă...”
„angajatorul are obligația să asigure permanent condițiile tehnice și organizatorice avute în vedere la elaborarea normelor de muncă și condițiile corespunzătoare de muncă...să informeze salariatul asupra condițiilor de muncă...”

cert este că la angajare nu mi s-a spus că voi lucra în condiții de semiobscuritate și nici nu scrie asta nicăieri. acum chiar mă gândesc serios să merg la oftalmolog în fiecare săptămână și să cer de la angajator un spor la salariu pentru condiții speciale. dar, cum am scris mai sus, nu vreau să-mi pierd jobul. am ajuns în situația ridicolă de a ruga un membru al echipei manageriale să-mi dea un document scris în care să apară că n-am voie să aprind lumina dacă e întuneric și nu pot lucra din cauza asta.

îmi pare rău că am scris atât de mult, dar chiar vreau să se cunoască situația cât mai bine, pentru că am nevoie de niște sugestii.

în plus mai există o situație oarecum „paralelă”-cum pot să evit conflictul cu colegii de birou? pentru că e clar că dacă îi deranjează sistemul de iluminat soluția nu e să stingă pur și simplu luminile în birou.

știu că pare ridicol ce am scris, dar rog pe oricine crede că are o idee constructivă să răspundă. chiar vreau să rezolv situația asta și să mai rămân și cu retinele intacte.
Cel mai recent răspuns: stere_adamache , utilizator 04:45, 21 Iulie 2013
Spuneti ca biroul este impartit in compartimente unde sunt amplasate calculatoarele. Nu este posibil ca in compartimentul in care se afla calculatorul dumneavoastra sa realizati un iluminat local ? (sa amplasati o veioza, de exemplu).
Mai multe despre organizarea unui astfel de loc de munca gasiti in HOTÃRÂRE nr. 1.028 din 9 august 2006 privind cerinţele minime de securitate şi sănătate în munca referitoare la utilizarea echipamentelor cu ecran de vizualizare.
Amenajarea locului de munca (incaperea)/ postului de lucru (biroul, calculatorul, scaunul, etc. al fiecarui lucrator) se face cu respectarea Cerintelor minime de securitate si sanatate pentru locul de munca, aprobate prin HG nr. 1091/ 16.08.2006. In aceste cerinte sunt prevederi legate de iluminat natural si artificial, spatiu alocat fiecarui birou, cai de acces, etc.
In plus, pentru lucrul la calculator, angajatorul trebuie sa asigure lucratorilor conditiile mentionate in Cerintele minime de securitate si sanatate pentru utilizarea echipamentelor cu ecran de vizualizare, aprobate prin HG nr. 1028/ 09.08.2006 cu modiifcarile si completarile ulterioare, in care sunt mentionate prevederi specifice, cum ar fi ochelari de protectie speciali pentru lucrul la calculator (protejeaza vederea impotriva radiatiilor emise de calculator), acordati gratuit de catre angajator.
In urma examenului medical periodic, efectuat lucratorilor (de regula, anual) medicul specialist de medicina muncii poate recomanda utilizarea acestor ochelari de protectie.
Supravegherea starii de sanatate a lucratorilor este reglementata prin HG nr. 355/ 11.04.2007 cu modificarile si completarile ulterioare. Pentru lucrul prelungit la calculator, examenul medical la angajare si examenul periodic se efectueaza cu respectarea fisei nr.126 - Suprasolicitarea analizatorului vizual.
Angajatorul este obligat conform legii ssm nr. 319/ 14.07.2006,
-art.7 al.(4) lit.a) să evalueze riscurile pentru securitatea şi sănătatea lucrătorilor, inclusiv la alegerea echipamentelor de muncă, a substanţelor sau preparatelor chimice utilizate şi la amenajarea locurilor de muncă;
-art.12 al.(1) lit.a) să realizeze şi să fie în posesia unei evaluări a riscurilor pentru securitatea şi sănătatea în muncă, inclusiv pentru acele grupuri sensibile la riscuri specifice;
-art.13 lit.d) să stabilească pentru lucrători, prin fişa postului, atribuţiile şi răspunderile ce le revin în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, corespunzător funcţiilor exercitate;
-art.13 lit.e) să elaboreze instrucţiuni proprii, în spiritul prezentei legi, pentru completarea şi/sau aplicarea reglementărilor de securitate şi sănătate în muncă, ţinând seama de particularităţile activităţilor şi ale locurilor de muncă aflate în responsabilitatea lor.
HOTÃRÂRE nr. 1.028 din 9 august 2006
privind cerinţele minime de securitate şi sănătate în munca referitoare la utilizarea echipamentelor cu ecran de vizualizare

ANEXA
CERINŢE MINIME
b) Iluminat
Iluminatul general şi iluminatul local (lampi de lucru) trebuie sa asigure condiţii de iluminat satisfăcătoare şi un contrast corespunzător între ecran şi mediul înconjurător, ţinând seama de tipul de activitate şi de necesităţile vizuale ale utilizatorului.
Stralucirile şi reflexiile suparatoare pe ecran sau pe orice alte echipamente trebuie evitate prin amenajarea locului de munca şi a postului de lucru în funcţie de amplasarea şi caracteristicile tehnice ale surselor de lumina artificiala.
c) Reflexii şi straluciri
Posturile de lucru trebuie sa fie amenajate astfel încât sursele de lumina, cum ar fi ferestrele şi alte deschideri, pereţii transparenti sau translucizi, precum şi echipamentele şi pereţii de culori deschise, sa nu provoace straluciri orbitoare directe şi sa antreneze cat mai puţin posibil reflexii pe ecran.
Ferestrele trebuie prevăzute cu un sistem adecvat de acoperire, cu posibilităţi de reglare pentru a atenua lumina naturala la postul de lucru.

mulțumesc pentru informații...trebuie să fiu sincer și să spun că am găsit și eu până la urmă aceste prevederi. cred că de fapt am fost greșit înțeles. esența care reiese din aceste legi și norme se referă la protecția împotriva luminii de la monitor. problema mea nu era asta. nu mă deranjează nicidecum lumina de la postul de lucru, ci dimpotrivă absența ei și implicit faptul că echipa managerială acceptă fără să ia măsuri acțiunile prin care sunt privat de lumină și asta-mi afectează munca. poate nu am reușit să accentuez destul de bine ideea: oamenii când e întuneric de regulă se duc și dorm, iar dacă vor neapărat să facă o activitate aprind lumina în primul rând...ori la locul meu de muncă se întâmplă exact invers, adică se sting luminile într-o veselie...
Va trebui sa puneti problema dvs. in discutia colectivului/ colegilor, in prezenta angajatorului si cu referire stricta la prevederile legisaltive.
Personal, consider ca problema dvs. se poate rezolva prin iluminat la postul de lucru si ochelari de protectie pentru lucrul la calculator.
Un control medical oftalmologic se impune, specialistul putand sa va ajute in rezolvarea problemei, in sensul de a nu mai fi deranjat in urma actiunii colegilor, de a stinge lumina.

Alte discuții în legătură

Pauza legala pentru munca exclusiv la calculator imagdab imagdab Buna ziua, As avea rugamintea sa imi raspundeti daca este reglementata in vreun fel pauza legala pentru munca exclusiv la calculator. Medicii oftalmologi ... (vezi toată discuția)
Decontare ochelari Daniela niculita Daniela niculita Buna ziua! Lucrez pe funcția de casier la un CAR Pensionari este o unitate non profit, după un control la doctorul oftalmilog mia dat reteta sa imi fac ... (vezi toată discuția)
Ochealri pentru angajati cosmin910 cosmin910 Buna ziua! Nu stiu daca am accesat bine sectiunea dar am o nelamurire. Ma numesc Cosmin si fac parte in firma mea din sa zicem comisia de sanatate si ... (vezi toată discuția)