avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 173 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Fost angajat la o firma in insolventa
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Fost angajat la o firma in insolventa

Buna ziua,
Am si eu o situatie neplacuta cu fostul angajator. In momentul in care ne-am dat demisia (eu si colegele mele) angajatorul era dator la noi cu salariile pe ultimele 2 luni, plus alte comisioane.
Pentru ca urmau sa inceapa procedura de insolventa, am convenit sa facem compensare intre salarii si obiectele de inventar ca sa mai stingem din datorii.
Angajatorul a taiat o factura pentru obiectele de inventar si asta a fost tot. Nu le-a dat nici un ban pe bunurile respective, nu am facut nici o adresa ca ne-am primit salariile (ca oricum nu le-am primit).
Noi mai aveam in registrul de casa o suma, pe care nu am depus-o in contul angajatorului, pentru ca oricum erau mai mult decat datori catre noi si am avut si avem in continuare o gramada de probleme din cauza lor.
Ma repet, in momentul de fata nu mai suntem angajatii lor si s-a inceput procedura de insolventa a societatii respective.
Ce putem pati in aceasta situatie, ma refer la soldul din registru si daca factura prin care noi devenim proprietarii obiectelor de inventar este valabila (repet, nu am facut vreo plata catre ei si ei nu au taiat chitanta).

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: VoineaM , utilizator 09:52, 13 August 2013
Prin facturarea unor bunuri, dvs. sunteti datori la societate cu suma de bani pentru care v-au fost vandute bunurile atata timp cat nu aveti si chitanta ca ati achitat bunurile facturate.
In acest caz exista doua soluti: fie plati banii pentru bunurile cumparate, fie angajatorul va da chitanta pentru achitarea lor in compensatie cu salariile care nu v-au fost platite.
Aveti bunurile respective? Daca nu ati preluat bunurile aveti chiar o problema si anume sunteti si datori si fara bunuri.
Cat priveste alte sume cu care sunteti datori societatii veti fi chemati sa le achitati, doar creditorii trebuie sa isi primeasca banii de la cei care sunt datori la societate.
Va multumesc pentru raspuns.
Si da, avem bunurile respective, dar ma intrebam daca le avem legal, pentru ca respectivii refuza sa taie chitanta la factura deja emisa.
Si cred ca prima data ar trebui pusi sa-si achite ei datoriile, apoi sa-si recupereze ce mai au de recuperat.
Logica spune altceva, intai se incaseaza creantele si apoi se platesc datoriile.
Logica trebuia aplicata mai de mult, sigur nu s-ar fi ajuns aici.
Chiar si in cazul in care firma se afla in insolventa? Intai incaseaza? In situatiile in care au datorii de zeci de miliarde?
Mai ales daca firma se afla in insolventa, prioritare sunt incasarile de la debitori ( asa cum sunteti si dvs. vis-a-vis de facturile reprezentand cv bunurilor, chiar daca sunteti si creditor !). Intai platiti, apoi va asteptati banii. Legea insolventei ii protejeaza in acest sens pe fostii dvs. angajatori.
Dar ca salariati, chiar daca fosti, veti avea prioritate la plata creantelor, chiar daca va dura foarte mult pana la momentul respectiv...

Alte discuții în legătură

Insolventa nedelcu1971 nedelcu1971 Buna ziua, cit la % din datoriile unei societati vin acceptate la plata, intr-un program de reorganizare? Sume neincasate pot fi compensate cu datorii ... (vezi toată discuția)
Firma in insolventa - se mai poate face executare silita? IOANA9 IOANA9 Fostul angajator are sa imi plateasca mai multe salarii restante. Ma poate ajuta un executor sa recuperez aceasta datorie daca firma se afla in insolventa, ... (vezi toată discuția)
Amenintare cu proces pentru o falsa creanta jjy jjy buna ziua, acum 2 ani am realizat o extindere la reteaua de gaz pentru a ma putea ulterior bransa. bineinteles ca am facut aceasta lucrare cu firma autorizata ... (vezi toată discuția)