avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 557 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Adoptia cu efecte restranse si succesiunea- consecinte
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Adoptia cu efecte restranse si succesiunea- consecinte


Buna ziua ,
Cine ma poate ajuta cu un raspuns? Am fost adoptata de catre bunici la varsta de 10 ani iar pe actul de adoptie scrie ca sunt adoptata cu efecte restranse. bunicii mei au decedat. Am dreptul la succesiune? La fel ca si copii lor naturali?


(Interventie moderator: Va rog sa nu mai scrieti cu majuscule, contravine regulamentului acestui forum.)
Ultima modificare: Joi, 18 Iulie 2013
AV. GABRIELA GERBER, Avocat
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 19:07, 20 Iulie 2013
Drepturi restranse inseamna ca dvs. ii veti mosteni pe parintii firesti, iar nu pe cei adoptivi( nu pe bunici). Daca infierea era cu "efecte depline" atunci aveati dreptul la succesiune alaturi de fiii naturali.
Puteti sa imi dati referinte despre aceasta lege? Eu am aflat intre timp ca am drept atat la mostenirea bunicilor cat si a parintilor naturali.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
" În evoluţia sa regimul juridic al adopţiei este diferit, fiind cunoscută înfierea cu efecte depline şi înfierea cu efecte restrânse până în anul 1990 (art. 66-85 C. familiei); adopţia cu efecte depline şi efecte restrânse (sub regimul Legii nr. 11/1990); adopţia cu efecte depline (O.U.G. nr. 25/1997 aprobată prin Legea nr. 87/1998). Distincţia dintre cele două feluri de adopţii a existat până la adoptarea şi intrarea în vigoare a O.U.G. nr. 25/1997, când ea a primit un regim juridic unic şi de la acest moment nu poate fi decât cu efecte depline. Cum însă în prezent există în fiinţă şi adopţii cu efecte restrânse încheiate în regimul juridic anterior, distincţia rămâne valabilă în caz de moştenire.
Astfel, persoana care lasă moştenirea este adoptatorul; în ambele cazuri; adoptatul şi descendenţii săi pot veni la moştenire. Dacă adopţia a fost consimţită de copilul defunctului ori de descendentul acestuia, adoptatul va avea vocaţie succesorală numai dacă adopţia este cu efecte depline.
În cazul în care, persoana care lasă moştenirea este rudă firească a adoptatului, se pot ivi două situaţii, după cum este vorba de adopţia cu efecte depline sau cu efecte restrânse.
În prima situaţie, nu pot veni la moştenire în cazul adopţiei cu efecte depline, deoarece legăturile de rudenie cu rudele fireşti încetează.
În a doua situaţie, pot veni la moştenire în cazul adopţiei cu efecte restrânse, întrucât adoptatul păstrează legăturile de rudenie în familia firească, astfel că el şi descendenţii lui vor avea vocaţie succesorală faţă de ascendenţii fireşti. "

In cazul dvs ii mosteniti numai pe parintii naturali.

.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Infiere minor lemia50 lemia50 As dori sa stiu:un minor infiat cu acordul parintilor naturali isi pierde dreptul la mostenire dupa parintii sai naturali? Multumesc (vezi toată discuția)
Adoptie cu efecte restranse ddana1rodd ddana1rodd Buna ziua! As dori sa stiu daca o pers care acum 45 de ani a fost adoptata cu efecte restranse mai are in prezent calitatea de mostenitor a parintilor ... (vezi toată discuția)