avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 645 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensii anticipate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensii anticipate

Buna seara,sunt nascuta in iulie 1957,am 36 de ani vechime pe cartea de munca, fara grupa si am iesit la pensie anticipat anul acesta in martie cu penalizare 45%. Poate fi vreo greseala,sau este normal? Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:48, 19 Iulie 2013
Nu este nicio greseala.
V-ati deschis drepturile incepand cu martie,sau cu mai 2013 ?

Iulie 1957 │Mai 2018 │ 60/10 │ 30/10 │ 15/0 │

Mai 2018 - 5 ani = Mai 2013

im martie 2013 am depus dosarul, iar in aprilie mi a venit pensia. Nu inteleg d ce este asa mare penalizarea!?
1. Nu e o penalizare ci o diminuare a pensiei, conform legii, in cazul pensiei antuicipate partiale.

2. - Diminuarea este de 0,75% pentru fiecare luna de anticipare.
- Fiind vorba de o anticipare de 5 ani = 60 de luni atunci 60 x 0,75% = 45%.

3. La data implinirii varstei standard de pensionare pensia anticipata partiala se transforma, din oficiu, in pensie pentru limita de varsta si se elimina diminuarea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie neamt-emil-eugen neamt-emil-eugen intreb pt soacra mea care este nascuta in 24 noiembrie 1957, are 36 de ani si 4 luni de munca si ar dori sa stie cand se poate pensiona si la limita de varsta ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata partiala ContSters295942 ContSters295942 Buna ziua Sunt femeie nascuta in 23noiembrie 1957 am 26de ani lucrati pina in 2011din care 13 ani grupa a 2-a va rog sa-mi spuneti cind pot iesi la pensie ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata roxanacarastanef roxanacarastanef Buna ziua, Care sunt penalizarile si condiitiile pentru o persoana de sex F, de 57 de ani cu 33 de ani vechime in campul muncii care doreste sa se pensioneze ... (vezi toată discuția)