avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 835 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionare Anticipata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionare Anticipata

Buna ziua,
Care sunt penalizarile si condiitiile pentru o persoana de sex F, de 57 de ani cu 33 de ani vechime in campul muncii care doreste sa se pensioneze anticipat in 2014. Dupa ce se va implini varsta legala de pensie cum se va calcula pensia in conditiile unei pensionari anticipate in 2014.

Multumesc,
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:37, 19 Februarie 2014
1. Daca ati fi spus luna si anul nasterii va dadeam un raspuns mai exact.

2. La stagiul de cotizare pe care il aveti nu puteti beneficia de pensie anticipata (fara diminuare) ci de pensie anticipata partiala.

3. Pensia anticipata se cuvine, cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel putin 8 ani mai mare decat stagiul complet de cotizare prevazut de prezenta lege.

4. Pensia anticipata partiala se cuvine, cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum si celor care au depasit stagiul complet de cotizare cu pana la 8 ani.

5. Cuantumul pensiei anticipate partiale se stabileste din cuantumul pensiei pentru limita de varsta care s-ar fi cuvenit, prin diminuarea acestuia cu 0,75% pentru fiecare luna de anticipare, pana la indeplinirea conditiilor pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta

6. La data indeplinirii conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta, pensia anticipata partiala se transforma, din oficiu, in pensie pentru limita de varsta si se recalculeaza prin eliminarea diminuarii si prin adaugarea perioadelor asimilate si a eventualelor stagii de cotizare realizate in perioada de suspendare a platii pensiei anticipate partiale.
Ma scuzati, Anul nasterii este 1957.
Multumesc!
1. V-am spus "luna si anul nasterii", dvs. ati dat numai anul.

2. Este importanta si luna pentru a va spune exact care este varsta standard de pensionare si stagiul complet de cotizare prevazute de lege.
17 Septembrie 1957
Multumesc foarte mult!
1. Pentru o femeie nascuta in septembrie 1957 varsta standard de pensionare este de 60 de ani si 10 luni, stagiul complet de cotizare este de 30 de ani si 10 luni iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.

2. Puteti solicita:
- pensie pentru limita de varsta, la 60 de ani si 10 luni, in iulie 2018;
- pensie anticipata partiala, la 55 de ani si 10 luni, in iulie 2013, adica oricand de azi inainte.

3. Pentru a solicita pensie anticipata (fara diminuare), la 55 de ani si 10 luni, ar trebui sa aveti un stagiu de cotizare de 38 de ani si 10 luni.
Ultima modificare: Miercuri, 19 Februarie 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare anticipata roxana69 roxana69 O persoana care are varsta de 55 de ani si stagiul complet de cotizare de 35 de ani poate cere pensionarea anticipata? Cum este afectat cuantumul pensiei de ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata marry_01 marry_01 Care sunt conditiile (procedurile) ce trebuie indeplinite (parcurse) pentru a beneficia de pensie anticipata. Va multumesc (vezi toată discuția)
Pensie anticipata dinua dinua Buna ziua, as dori sa va intreb cand un barbat , nascut in iunie 1957 , cu vechime in munca de 36 ani , dintre care 21 ani grupa a doua , cand poate iesi la ... (vezi toată discuția)