Puteti dezbate succesiunea oricand insa trebuie sa aveti in vedere ca pana in doi ani de la deces nu veti plati impozitul pe succesiune in valoare de 1% calculat in functie de masa succesorala.
Daca inca sunteti in termenul de optiune succesorala, adica de un an de la deces, dati declaratie de acceptare a succesiunii.
Va multumesc foarte mult. De asemenea, va mai rog sa-mi spuneti daca, in cazul in care mostenirea este formata in momentul de faţă dintr-o casa, dar tatăl meu (decedat in urma cu cateva saptamani) urmează să primească si o suprafata de teren (pentru care inca nu are titlu de proprietate deoarece primaria locala a tot amanat punerea in posesie) pot face succesiunea doar pentru casa in acest moment? Totodata, va adresez rugamintea sa-mi spuneti dacă exista si o formula juridica prin care sa se stipuleze in actul de succesiune valoarea mostenirii (respectiv a casei) astfel incat daca exista cumva datorii ale tatalui meu sa nu fiu nevoit sa platesc mai mult decat valoarea mostenirii (nu cred ca este cazul, insa am auzit la cunostinte ca au patit astfel de probleme si as vrea sa-mi iau masuri de precautie, mai ales ca tatal meu avea probleme psihice grave si mi-e teama sa nu-l fi pacalit vreun escroc sa semneze cine stie ce acte). Daca tatal meu avea domiciliul in sectorul 3, pot face succesiunea la orice notariat din Bucuresti sau trebuie sa fie din sectorul 3? Va multumesc foarte mult
Se poate dezbate numai pe Casa, urmand sa suplimentati cu terenul cand vi se va elibera titlul de proprietate.
Puteti dezbate la orice notar din Bucuresti.
Acceptarea mostenirii pe NCC este sub beneficiu de inventar adica veti raspunde de sarciniile si datoriile succesiunii numai cu ce mosteniti nu si cu bunurile dvs.
Multumesc din suflet pentru raspunsuri. Trebuie sa solicit expres ca succesiunea sa se faca "sub beneficiu de inventar" sau aceasta este formula normală, curentă pentru succesiune? Inca odata, mii de multumiri.