avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 311 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune pentru o casa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune pentru o casa

Va rog mult sa-mi spuneti daca pentru a face succesiunea pentru casa tatalui meu (o garsoniera) am nevoie de adeverinta de la Fisc (sau este suficienta factura cu plata impozitului pe anul in curs). De asemenea, va rog sa-mi spuneti daca am nevoie de martori (şi câţi) şi, dacă da, dacă aceşti martori pot fi rude cu mine.
ªi, cu scuzele de riogoare, o ultimă întrebare: dacă tatăl meu are, pe lângă această garsonieră, şi un teren, însă pentru acesta din urmă nu are încă titlul de proprietate (cel puţin aşa ştiu, că este în litigiu cu primăria locala pentrru acordarea titlului de proprietate), pot face succesiunea doar pentru garsonieră? De litigiul cu terenul respectiv s-a ocupat în instanţă sora tatălui meu, nu sunt în relaţii bune cu ea şi, de altfel, nu prea mă interesează terenul respectiv. Aşadar, această a treia întrebare este, pe scurt: dacă eu nu am cunoştinţă decât de această garsonieră ca fiind în proprietatea tatălui meu pot face succesiunea pentru ea iar, ulterior, dacă aflu de existenţa vreunui alt bun, să fac atunci succesiunea? Vă mulţumesc foarte mult
Ultima modificare: Luni, 22 Iulie 2013
elenagabi, utilizator
Cel mai recent răspuns: elenagabi , utilizator 20:42, 22 Iulie 2013
Pentru dezbaterea succesiunii aveti nevoie de Certificat fiscal pentru dezbaterea succesiunii de la Administratia Financiara de care apartine imobilul, nu este suficienta doar dovada platii impozitului.
Aveti nevoie de 2 martori. Acestia trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
1. sa fie majori, sa nu fie rude cu defunctul
2. si sa-l fi cunoscut bine pe acesta (prieteni, colegi de munca sau vecini).

Pentru inceput, puteti dezbate succesiunea doar pentru garsoniera. Dupa ce obtineti Titlul de Proprietate pentru terenul in litigiu puteti face un supliment la Certificatul de Mostenitor si dezbateti succesiune si in privinta acestui teren.
Va multumesc. Deoarece tatal meu avea 82 de ani cand a decedat, nu prea mai exista in viata colegi de munca. Pot aduce ca martori o familie de vecini ai mei care il cunosc pe tatal meu de multi ani, deoarece el venea de 1-2 ori pe saptamana pe la mine (eu nu locuiesc la aceeasi adresa cu tatal meu)? Dar pe un unchi de-al meu care este fratele mamei mele (deci nu este ruda cu tatal meu; parintii mei sunt divortati de 40 de ani). Va multumesc mult
elenagabi, utilizator
Martorii ar trebui sa fie cat de cat vapropiati de varsta tatal Dvs.
Cel mai bine luati legatura cu un notar la care veti dezbate succesiunea si acesta va va spune cu siguranta daca martorii propusi de Dvs. va sunt acceptati.
Multumesc foarte mult. Cu scuzele de rigoare, mai am o intrebare. Trebuie sa mentionez in mod special la notar ca doresc succesiune cu beneficiu de inventar (cred că acesta este termenul), adica, in cazul in care tatal meu are vreo datorie/datorii (nu cred, dar ca masura de precautie), eu, ca mostenitor, sa nu trebuiasca sa platesc mai mult decat valoarea mostenirii. Sau succesiunea se face asa faca sa solicit eu in mod special? Un avocat mi-a spus ca trebuie sa solicit asta in mod special, insa o doamna notar mi-a spus, pe acest site, ca noul Cod Civil prevede acest lucru si toate succesiunile care se fac dupa aceasta noua lege se fac sub beneficiu de inventar. Multumesc mult
elenagabi, utilizator
Interventie moderator

Am rugamintea sa nu deschideti mai multe topicuri cu acelasi subiect. Multumesc.

Revenind la intrebarea dvs v am spus si in topicul celalalt ca daca tatal dvs a decedat pe NCC adica dupa data de 1 oct 2011 acceptarea mostenirii se face numai sub beneficiu de inventar, adica nu se contopesc patrimoniul succesoral cel mostenit cu cel personal al mostenitorului, dvs platind datoriile numai in limita activului ce I'l mosteniti.

Alte discuții în legătură

La cat timp de la un deces mostenitorii pot face succesiunea elenagabi elenagabi Buna ziua, Va adresez rugamintea sa-mi spuneti la cat timp de la deces mostenitorii pot face succesiunea. Va multumesc (vezi toată discuția)
Intrebare legata de succesiune! vplstepano vplstepano Buna ziua! Am urmatoarea problema: tatal meu a decedat in urma cu cateva luni. In timpul vietii era parte a unui proces civil, privind rezolutiunea unui ... (vezi toată discuția)
Declaratia de acceptare a succesiunii Va rog ajutati-ma cu raspunsul la urmatoarea problema. 1. Am facut o declaratie de acceptare a succesiunii sub beneficiul de inventar (succesiunea nu a fost ... (vezi toată discuția)