avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 967 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Obtinere pasaport romanesc din strainatate
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Obtinere pasaport romanesc din strainatate

Se poate obtine pasaport romanesc din strainatate cand o persoana (adult) are doar certificat de nastere? Persoana respectiva nu poseda nici un pasaport vechi romanesc si nici un buletin vechi de identitate. Are cetatenie straina din 1985. Actele doveditoare ale cetateniei romane sunt: pasaport romanesc, CI ori certificatul de conferire a cetateniei (valabile ori expirate). Certificatul de nastere nicaieri in lume nu confera automat cetatenia unui stat.
In baza carei legi se confera cetatenia romana? Legea 21/1991?
Ultima modificare: Vineri, 19 Iulie 2013
proces_ro, utilizator
Nu confundati certificatul de nastere cu certificatul constatator al nasterii eliberat de maternitati care intr-adevar nu confera automat cetatenia fara indeplinirea unor conditii. Daca are certificat de nastere romanesc e si cetatean roman (mai poate avea o cetatenie in afara de cea romana) desigur cu conditia sa nu fi renuntat la cetatenie.
Fara act de identitate, deci carte de identitate sau carte de identitate provizorie, nu va putea obtine pasaport din strainatate.
Si cum ar putea obtine cartea de identitate?

Recent am citit ca "In cazul in care pasaportul romanesc al persoanei respective este expirat, trebuie sa se faca dovada ca solicitantul mai are inca cetatenie romana- pe baza Adeverintei de cetatenie eliberata de Inspectoratul National ptr. Evidenta Persoanelor, precum si Dovada eliberata de Biroul Evidenta Informatizata a Persoanei de la ultimul domiciliu avut in tara, din care sa rezulte datele personale ale solicitantului."

Dar persoana in cauza nu a avut niciodata pasaport romanesc (plecand din tara in 1980, asa cum se pleca atunci) iar la Inspectoratul National ptr. Evidenta Persoanelor nu figureaza (fiind plecat de 30 de ani).
Ce inseamna renuntarea la cetatenie? Obtinerea cetateniei franceze in 1980 a insemnat practic pe acea vreme renuntarea la cea romana (adica persoana in cauza nu a mai pastrat nici un document de identitate romanesc si nici nu a mai venit in Ro).
Ultima modificare: Vineri, 19 Iulie 2013
Ares-3, moderator
Daca a plecat din tara nu inseamna ca a fost sters din baza de date.
Sa mearga la Evidenta Persoanelor de la ultimul loc de domiciliu.

De ce nu dati toate datele de la inceput? E evident ca nemaiavand cetatenie romana nu poate obtine pasaport romanesc fara redobandire. Gasiti aici procedura:
[ link extern ] /

Completare
Va rog nu mai postati mesaje consecutive in interval de 30 de minute, folositi butonul Editeaza - vi se deschide iar campul si puteti completa sau corecta.
Ultima modificare: Vineri, 19 Iulie 2013
Ares-3, moderator
recent are o rezidenta in Buc (un contract temporar in Buc cu scopul obtinerii pasaportului), dar cu domiciliul stabil in strainatate. Ultimul domiciliu (la parinti) a fost in urma cu 30 ani, fara sa aiba o proprietate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Repatrierea unui cetatean roman const_be const_be Un basarabean a depus juramantul de credinta si a obtinut un certificat care-i atesta cetatenia romana, cu mentinerea domiciliului in strainatate( R. Moldova). ... (vezi toată discuția)
Certificat de nastere, duplicat scalin scalin Locuiesc in Canada de mai bine de 12 ani de zile. De curind am descoperit ca nu mai imi gasesc Certificatul de Nastere, eliberat la Constanta. Mai am printre ... (vezi toată discuția)
Casatoria cu un cetatean din republica moldova cornelius1987 cornelius1987 vreau sa ma casatoresc cu o fata din republica moldova....ea deja a obtinut cetatenia romana....asi dori sa stiu cum sa facem sa ne casatorim inainte ca ea sa ... (vezi toată discuția)