avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Stabilire paternitate prin mediere
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Stabilire paternitate prin mediere

acum 7 luni s-a nascut un copil cu o concubina care nu este inca divortata de fostul sot si copilul a fost trecut pe numele acestuia desi este al meu . Pot sa merg la mediator si sa inchei un acord cu sotul femeii pt a trece copilul pe numele meu , am fost indrumat in acest sens de Autoritatea tutelara.? Sotul femeii e de acord cu acest lucru.
Ultima modificare: Vineri, 19 Iulie 2013
Pătruțescu Î Dan Î.I, Mediator
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 06:17, 22 Iulie 2013
Bună ziua. Chiar dacă există un conflict , căci el există, câtă vreme concubina dvs. a dat naştere unui copil, fiind căsătorită cu alt bărbat, mediatorul nu vă poate ajuta decât cu privire la rezolvarea unor probleme ce nu implică drepturi de care părţile nu pot dispune .Iar modificarea filiaţiei unui copil trebuie făcută prin instanţă, pe calea unei acţiuni în tăgada paternităţii , unde , pe bază de probe şi teste biologice , se poate stabili că tatăl din ceritficatul de naştere al copilului nu este şi tatăl biologic. Abia după ce acest aspect este lămurit, urmează ca dvs.,în calitate de părinte biologic, să faceţi recunoaşterea copilului , care este un pas simplu. Faceţi recunoaşterea fie la notar fie la serviciul de stare civilă, iar copilul îşi va stabili filiaţia faţă de dvs. şi vă va purta numele.
Orice alte neînţelegeri ulterioare pot fi rezolvate prin mediere, însă , din păcate, aspectul privind filiaţia copilului este o chestiune care necesită intervenţia instanţei .
Un raspuns complet, coerent, clar si la obiect. Medierea are limitele sale. A se vedea "Dispozitii speciale privind conflictele de familie" din Legea Medierii, respectiv art. 64, art. 65 si art. 66
bendyx066 a scris:

am fost indrumat in acest sens de Autoritatea tutelara.


Care? Aia de la Cuca Măcăii? Bate câmpii!

Nu pot face obiectul medierii drepturile strict personale, cum sunt cele privitoare la statutul persoanei, precum şi orice alte drepturi de care părţile, potrivit legii, nu pot dispune prin convenţie sau prin orice alt mod admis de lege. (Legea 192/2006 art 2 alin 4)

Atât timp cât o legătură de filiaţie legal stabilită nu a fost contestată în justiţie, nu se poate stabili, pe nicio cale, o altă filiaţie. (art 435 alin 1 Noul cod civil)

Ultima modificare: Luni, 22 Iulie 2013
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recunoastere copil Loredana maria Loredana maria In martie 2017 am plecat de la fostul sot iar in iunie 2018 am ramas insarcinata cu actualul concubin.in octombrie 2018 am divorțat de fostul sot.Copilul meu ... (vezi toată discuția)
Cum sa fac sa intru în drepturile de tata Valentin Mirsu Valentin Mirsu Bună ziua, în urma cu 13 ani am cunoscut o femeie casatorita dar ...separata de sot , locuind singura . Doi ani mai târziu ne mutam impreuna și după ... (vezi toată discuția)
Stabilire paternitate ric_85 ric_85 O persoana casatorita are 3 copii, dintre care numai unul din ei este al sotului.Ei au fost despartiti in fapt de 5 ani, dar nu au divortat decat la sfarstiul ... (vezi toată discuția)