Sunt chirias al unui imobil ce este construit de o societate (A) pe terenul altei societati (B ) fara un acord scris pentru utilizarea terenului intre cele doua.
Dupa o perioada de 10 ani am negociat achizitia imobilului cu A.
A va vinde dar mi-a precizat ca dreptul de proprietate asupra terenului nu se poate transmite
B nu este interesat vanzarea terenului nici acum si nici in viitor.
Exista riscuri sa raman fara imobil (in sensul demolarii)?
Precizez ca si eu ca si chirias si A si B suntem societati comerciale.
Veti avea drept de superficie pe toata perioada de existenta a acestui imobil.Aveti grija deci, sa nu-l demolati sau sa nu-l lasati sa se demoleze singur in timp.Verificati si eventualul drept de servitute, la care proprietarul terenului ar putea sa aiba pretentii.(Nu cumva acesta este motivul vanzarii?):foottap:
Dreptul de servitute exista pt. accesul pe aleea din dreptul intrarii in imobil deci nu ar trebui sa fie o problema.
Dreptul de superficie este tacit si nu in forma scrisa (A si B nu au facut contract in urma cu 11-12 ani cand s-a ridicat cladirea de catre A).
Constructia a fost ridicata fara autorizatie de constructie. Societatea B nu a avut de castigat nimic de pe urma acestei constructii in tot acest timp , nemanifestand nici un interes pentru terenul acesta pana la momentul in care a aflat ca voi deveni noul proprietar al constructiei.
In tot acest timp utilitatile (apa, gaz, curent) veneau facturate pe B care le factura drept utilitati lui A si care la randul lui le factura catre noi - cei ce le consumam.
Din moment ce toata parcela de teren se afla in proprietatea lui B iar A nu are autorizatie pt. constructie este exclus un act autentic (datorita lipsei documentatiei cadastrale).
Eu personal m-am gandit la o formula de vanzare - cumparare intre parti dar in lipsa intabularii acestuia in cartea funciara a terenului nu putem sa riscam sa fim demolati de B ?
se pare ca acum catva timp se putea perfecta un contract de vc intre parti perfect legal (nu neaparat autentic) ,daca nu exista si teren , nu stiu daca intre timp nu s-a schimbat legea B-)
Nu cred ca doriti sa cumparati ceva care formal nu exista(constructie neautorizata,neintabulata,pentru care nu se plateste impozit).Ramaneti chirias pana ce vanzatorul va legaliza bunul.
Drept de construire
jadzia
Detin terenul si o casa prin uzucapiune de 20 de ani. Stiu ca obtin titlul de proprietate dupa 30 de ani de folosinta dar pana atunci pot construi ceva pe ... (vezi toată discuția)