Am un copil nascut pe 04 Decembrie 2012. Sunt in concediu de ingrijire copil de pana la 1 an. Intrebarile mele sunt:
1). pentru luna a 12-a trebuie sa ceara tatal CCC? daca da, eu ma voi reintoarce la munca la 11 luni (03.11.2013), dar voi primi stimulentul incepand cu 03.12.2013 (dupa incetarea CCC al tatalui)?
2). pot fi data afara in primele 6 luni de la intoarcerea din CCC? pot cere sa lucrez doar 6 ore in aceste prime 6 luni de la reintoarcere (primimd salariul intreg si stimulentul)?
1. Daca tatal copilului nu solicita CCC pentru cel putin o luna atunci concediul crestere copil (CCC) al dvs. se scurteaza cu o luna.
2. Tatal copilului poate solicita CCC si in ultima luna (a XII-a).
3. Daca reluati activitatea pe 03.11.2013 atunci veti beneficia de stimulentul de insertie incepand cu 04.12.2013 (chiar daca tatal copilului nu intra in CCC).
4. OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor spune:
Art. 25
(1) Angajatorul are obligația de a aproba concediul pentru cresterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1), precum și concediul fără plată prevăzut la art. 6 alin. (1). Perioada de acordare se stabilește de comun acord cu angajatul.
(2) Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:
a) salariatei/salariatului care se afla, dupa caz, in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an sau de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art.7.
(3) Interdictia prevazuta la alin. (2) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate.
(4) Prevederile alin. (2) si (3) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.
5. - Expresia "cu pana la 6 luni" inseamna termenul maxim.
- Daca angajatorul are prevazut in CCM aplicabil sau in Regulamentul intern un termen, mai scurt de 6 luni atunci se aplica acel termen.
- Termenul decurge de la data revenirii definitive din CCC (la data incetarii platii indemnizatiei pentru CCC) sau de la data incetarii platii stimulentului de insertie.
6. - Programul de 6 ore zilnic se poate acorda numai pana la implinirea varstei de 1 an a copilului.
- Stimulentul de insertie il primiti indiferent de programul de lucru si de venitul obtinut
Stimulent insertie
Daiana89
Buna seara,
As dori sa stiu in cazul in care mama nu a avut dreptul la ccc iar tatal a optat odata cu incetarea concediului maternal pentru stimulentul de ... (vezi toată discuția)