Buna seara,
As dori sa stiu in cazul in care mama nu a avut dreptul la ccc iar tatal a optat odata cu incetarea concediului maternal pentru stimulentul de insertie,se poate renunta la stimulent si primi indemnizatie pana la implinirea a 2 ani(copilul avant 1 an si o luna)?
Ordinul nr.1474/2011
situatie: Persoana îndreptăţită solicită direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, neexprimându-şi opţiunea de a beneficia de concediu de creştere a copilului până la împlinirea vârstei de un an de către copil.
solutie: Persoana îndreptăţită poate solicita direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplineşte condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, denumită în continuare OUG nr. 111/2010. Dacă la momentul cererii persoana solicită de la început stimulentul de inserţie, se consideră că şi-a exprimat opţiunea pentru varianta de concediu/indemnizaţie lunară sau, după caz, stimulent, prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010. Această opţiune nu mai poate fi modificată pe parcurs, însă persoana poate reveni în concediu de creştere a copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de un an, cu plata unei indemnizaţii aferente concediului şi poate continua apoi cu stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situaţia în care se reîntoarce la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.
In speta, daca s-a optat direct pentru plata stimulentului inseamna ca s-a optat pentru CCC cu o durata de 1 an , situatie in care optiunea nu mai poate fi schimbata pe parcurs.
1. De stimulentul de insertie se beneficiaza numai pe perioada cat persoana are venituri din salarii (sau din activitati independente sau agricole).
2. Pe perioada cat va avea indemnizatia de somaj nu va beneficia de stimulentul de insertie.
3. Pe perioada cat tatal copilului beneficiaza de tsimulentul de insertie nu poate fi concediat decat dafa firma se afla in reorganizare judiciara sau faliment, in conditiile legii.
4. Din OUG 111/2010 privind conecdiul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 25
(1) Angajatorul are obligația de a aproba concediul pentru cresterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1), precum și concediul fără plată prevăzut la art. 6 alin. (1). Perioada de acordare se stabilește de comun acord cu angajatul.
(2) Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:
a) salariatei/salariatului care se afla, dupa caz, in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an sau de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art.7.
(3) Interdictia prevazuta la alin. (2) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate.
(4) Prevederile alin. (2) si (3) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.
Am fost anuntat ca voi fi concediat in baza art 65 alin 1 pe motiv ca postul meu nu mai este disponibil nemaiavand nici un post vacant.Are angajatorul dreptul sa faca daca ma aflu in plata stimulentului de insertie?(copilul avand acum 1 an si 1 luna)
Multumesc
OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 25
.... (2) Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:
... b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art.7.
...
(3) Interdictia prevazuta la alin. (2) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate.
(4) Prevederile alin. (2) si (3) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.
Potrivit textului de lege mentionat, angajatorul are interdictie de a concedia salariatul/a aflat/a in plata stimulentului de insertie.
Interdictia este extinsa cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/ salariatului in unitate.
In cazul in care se va decide concedierea dvs, aveti posibilitatea sa contestati in instanta decizia respectiva - tribunalul in raza caruia aveti domiciliul - , in termen de 45 de zile de la data comunicarii deciziei. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.
De asemenea, constituie contravenţie nerespectarea prevederilor art.25 şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei de către organele cu atribuţii de control ale Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.
Stimulent insertie
awerse
buna ziua!
doresc sa aflu un raspuns concret cu trimitere la legea care stipuleaza acest lucru, si anume daca, de cand s-a nascut copilul am optat pentru ... (vezi toată discuția)