avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 694 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pot intra in CCC daca beneficiez de stimulent insertie ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pot intra in CCC daca beneficiez de stimulent insertie ?

Buna ziua ,
Am un copil de 1 an si 5 luni. Sotia nu realizeaza venituri si nu a beneficiat de crestere copil. Cand copilul a facut 1 an, eu am depus cerere pentru stimulent insertie. Acum am fost dat afara prin desfiintarea postului. Am fost si am anuntat la Agentia de Prestari Servicii si mi-a spus ca nu pot sa intru in crestere copil. ASA ESTE? Eu stiam ca daca nu am beneficiat de concediu si nici stimulent in primul an, pot sa intru in concediu crestere copil pana la implinirea varstei de 2 ani, desi am luat stimulent doar 5 luni dupa ce copilul a implinit un an???
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:18, 28 Februarie 2015
~ Conținut șters la cerere ~
O alta varianta ar fi sa contestati decizia de concediere.

art.25 din OUG 111/2010
(2) Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul:
....
b) salariatei/salariatului care se află în plata stimulentului de inserţie prevăzut la art. 7.

(3) Interdicţia prevăzută la alin. (2) se extinde, o singură dată, cu până la 6 luni după revenirea definitivă a salariatei/salariatului în unitate.

(4) Prevederile alin. (2) şi (3) nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condiţiile legii.
tocmai asta este. m-am prezenat la primarie si m-au trimis la serviciul de plati unde mi s-a spus ca nu am dreptul sa intru in concediu crestere copil !!! Eu de asta sunt nelamurit ! In primul an nu am beneficiat de nimic. Abia cand copilul a implinit un an eu am depus cerere pentru stimulent direct fara concediu! Si acum mi se spune ca nu am dreptul la concediu crestere copil !!! DE CE???? Va rog sa ma lamuriti caci eu nu mai inteleg nimic !!!
1. Raspunsul primit de dvs. de la Primarie este legal.

2. - Dvs ati gresit de la inceput: daca sotia nu indeplinea conditiile pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC trebuia ca dvs. sa solicitati stimulentul de insertie de la data nasterii copilului (fara sa mai intrati in CCC).
- Dvs. ati solicitat stimulentul de insertie dupa ce copilul a implini t 1 an si ati pierdut 12 luni de stimulent de insertie.

3. - Daca ati solicitat stimulentul de insertie fara a intra anterior in CCC atunci se presupune ca ati optat pentru CCC pana la varsta de 1 an.
- Deoarece acum copilul are peste 1 an nu mai pueti solicita CCC pana la varsta de 2 ani.

4. Puteti relua plata stimulentului de insertie oricand veti acea venituri din salarii (pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului.

5. - Dar angajatorl nu trebuia sa va concedieze pe perioada cat primeati stimulentul de insertie.

- Iata ce spune OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 25
(1) Angajatorul are obligația de a aproba concediul pentru cresterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1), precum și concediul fără plată prevăzut la art. 6 alin. (1). Perioada de acordare se stabilește de comun acord cu angajatul.

(2) Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:

a) salariatei/salariatului care se afla, dupa caz, in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an sau de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;

b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art.7.

(3) Interdictia prevazuta la alin. (2) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate.

(4) Prevederile alin. (2) si (3) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.

- Reorganizarea judiciara sau falimentul se stabilesc prin hotarare judecatoreasa si nu prin dispozitie administrativa a angajatorului.

6. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Persoana îndreptăţită solicită direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, neexprimându-şi opţiunea de a beneficia de concediu de creştere a copilului până la împlinirea vârstei de un an de către copil.

Solutie:
Persoana îndreptăţită poate solicita direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplineşte condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, denumită în continuare OUG nr. 111/2010. Dacă la momentul cererii persoana solicită de la început stimulentul de inserţie, se consideră că şi-a exprimat opţiunea pentru varianta de concediu/indemnizaţie lunară sau, după caz, stimulent, prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010. Această opţiune nu mai poate fi modificată pe parcurs, însă persoana poate reveni în concediu de creştere a copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de un an, cu plata unei indemnizaţii aferente concediului şi poate continua apoi cu stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situaţia în care se reîntoarce la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stimulent de insertie si somaj penesmaria penesmaria Buna ziua. Mama nu indeplineste conditiile pentru acordare CCC, nu realizeaza venituri. Tatal realizeaza venituri insa vrea sa solicite direct stimulent de ... (vezi toată discuția)
Stimulent insertie Daiana89 Daiana89 Buna seara, As dori sa stiu in cazul in care mama nu a avut dreptul la ccc iar tatal a optat odata cu incetarea concediului maternal pentru stimulentul de ... (vezi toată discuția)
Perioada stimulentului de insertie crynaku crynaku tata daca solicita stimulentul de insertie ,pe perioada pana implineste copilul 2 ani,angajatorul il poate da afara din serviciu (vezi toată discuția)