avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1146 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Verificare calcul pensie-Recalcul pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Verificare calcul pensie-Recalcul pensie

Intrebari la care nu am putut raspunde:
1.Cum se poate intra in posesia calculului pensiei in cazul cand exista suspiciuni privind corectitudinea?
Din pacate multe persoane au constatat acest lucru si multe au suspiciuni.
2.Pentru pensionarii care platesc CAS (pensie >1.000 lei) trebuie cerut recalculul sau se face din oficiu?
Probabil la interval de 12 luni?
Multumesc anticipat prietenilor "pro-pensia".Pe undeva am vazut postat ca...
la bloc ,pensionarii s-au inmultit ca gandacii:console:
Nu luati in considerare va rog aceasta aversiune...tanara.Oricum nu vorbeam despre Mega-gandaciB-)
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 01:35, 14 Martie 2009
1. Orice persoana care are calitatea de pensionar poate solicita casei de pensii sa-i comunice buletinele de calcul care stau la baza emiterii deciziei de pensionare. Oricine poate, astfel, sa verifice ce venituri (salarii, sporuri etc.) au fost avute in vedere la calculul pensiei.

2. Pensia se recalculeaza, la cerere, atunci cand au fost realizate stagii de cotizare, indiferent de durata lor. Art. 95, alin. 1 din Legea nr. 19/2000 a fost declarat neconstitutional. De asemenea, pensia se recalculeaza atunci cand pensionarul a obtinut adeverinte de la fostii angajatori, adeverinte ce cuprind venituri neinscrise in carnetul de munca.
Nu inteleg de ce ar trebui recalculata pensia celor carora li se retine CAS; pur si simplu, conform Codului fiscal, celor care au o pensie mai mare li se calculeaza si li se retine CAS.
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Martie 2009
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recalcularea pensiei pentru stagiile de cotizare nevalorificate ludo ludo Sunt pensionar, dupa legea 19/2000 si am platit CAS pentru venituri realizate dupa iesirea la pensie astfel: 4 luni, pana cand a iesit decizia de pensionare, ... (vezi toată discuția)
Ce anume se ia in calcul? marynela1 marynela1 buna ziua, la calculul pensiilor ce anume se ia in calcul salarul brut (total realizat)fara a scadea cotizatiile ( cass, cas, somaj, ),impozit, sau salarul ... (vezi toată discuția)
Recalcularea pensiei Viomio Viomio Buna ziua !! Sunt din Bucuresti, sect. 3, pensiont pe caz de boala (gradul I ) din 2009. La calcularea pensiei nu mi-a spus nimeni ca ar trebui sa aduc ... (vezi toată discuția)