avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 439 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... persoana cu handicap grav
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

persoana cu handicap grav

Am o fiica de aproape 20 ani care sufera de un handicap grav. Boala este neurologica, iar conform certificatului de handicap, capacitatea de munca restanta este de 10%.Primeste o indemnizatie lunara si buget complementar si are un asistent personal. In ce conditii poate sa se angajeze? Are o calificare ca operator tehnician tehnica de calcul si este studenta in anul I la contabilitate si informatica de gestiune. Cine stabileste programul de lucru si posturile pe care poate lucra?
Cel mai recent răspuns: ContSters75280 , utilizator 13:56, 19 Martie 2009
Raspuns la solicitarile dv. gasiti in Legea nr. 448/2006 privind protectia persoanelor cu handicap
Raspuns la solicitarile dv. gasiti in Legea nr. 448/2006 privind protectia persoanelor cu handicap
multumesc! treaba e ca nu am gasit acolo raspunsul la una dintre intrebari. Sa va spun concret: am gasit un angajator care ar fi dispus sa o angajeze . Activitatea desfasurata in firma lui este comercializarea de casete, dvd-uri cu muzica, inchiriere filme, xerox, acte pt. masini...chestii din astea. De la ITM, mi s-a spus ca, conform certif. ei de handicap ( pe care scrie"incapacitate adaptativa 90%" si "necesita supraveghere si ingrijire permanenta din partea altei persoane") nu i se poate face contract de munca si ceva de genul ca angajatoruNU AR AVEA VOIE sa ii faca angajare decat cu program de lucru de 1 ora (dar nici asta nu e sigur). Inteleg si eu, e clar ca nu poate lucra in constructii, de ex., dar pe scaun, la calculator (zic si eu) poate. Ce nu m-a lamurit nimeni (si m-au plimbat destul de la unii la altii) este CINE spune CE POATE ea sa faca si ce nu? Si pana la urma, daca angajatorul este de acord sa o accepte asa, ce problema are ITM-ul? Si daca ea poate sa stea 8 ore la serviciu, de ce sa nu-i poata face CM decat cu 1 ora? De fapt NIMENI nu mi-a spus concret ce si cum . Au fost raspunsuri din alea "s-ar putea", "cred ca", "nu stiu", "incercati"...Eu nu asta vroiam, ci vorba aia "negru pe alb"...
Pentru gradul de handicap pe care il are, "incapacitate adaptiva 90%", si care "necesita supraveghere si ingrijire permanenta din partea altei persoane", atat din legea 448/2006 cat si din practica ( a se vedea raspunsul ITM-ului), este normal ca persoana in cauza sa fie protejata.Cum ar putea sa "lucreze" chiar si o ora, daca necesita supraveghere si ingrijire permanenta?
Angajatorul, desigur poate pe riscul sau sa angajeze o astfel de persoana ( o ora sau mai mult) insa nu este indicat, deoarece, daca in timpul "serviciului" se ivesc/intampla complicatii privind starea de sanatate a persoanei aflata in discutie, angajatorul ar putea fi cercetat si tras la raspundere atat civil cat si penal.
O sa studiez aspectul pus de dvs. in discutie, si daca descopar "negru pe alb" o solutie la problema dvs., voi reveni...

Av. Cermak
multumesc frumos pt. raspuns. Handicapul ei este unul fizic, deci din punctul asta de vedere are nevoie de sprijin si ajutor permanent...problema e foarte delicata. Copilul asta se simte inutil, stie ca poate sa faca si ea ceva,(a urmat scoli "normale", a terminat liceul cu media 9 si a trecut de prima sesiune cu note peste 8) si vrea sa faca ceva. Daca ar fi vorba de ceea ce vreau eu, pt. mine, nu as vrea sa lucreze vreodata, dar pt. ea e destul de important...in vacanta de vara a lucrat ca dispecera la o firma de taxi, credeti-ma ca ma simteam f. aiurea in fata lumii care poate gandea ca am trimis-o eu pt. bani, dar in sinea mea eram linistita pentru ca o vedeam pe ea ce multumita era... Exact asta spunea: "ma simt utila". Apoi asistentul personal are unprogram de lucru de 8 ore/zi, deci ar putea sa o duca la serviciu, sa o ia, sau chiar sa stea cu ea acolo daca angajatorul nu ar avea nimic impotriva, nu? Este adevarat ca poate se simte asa si pentru ca avem o situatie materiala mai putin decat decenta, (locuim cu chirie,ne mutam "ca tiganu cu cortul" de cate ori e nevoie de ex.) dar nu pt. bani vreau asta. Eu nici acum nu ii cer socoteala pt indemnizatia pe care o primeste ea pe card si cu care face exact ce vrea. Deci, e foarte complicat, dar trebuie sa existe o solutie si pentru asta, pt. ca nu vreau ca, in timp,pe langa multele probleme pe care le avem sa mai apara si altele... C a orice tanara la 20 ani, are si ea planuri si vise de viitor...acum ce o sa gandeasca oare? de ce sa mai faca facultate daca nu o va ajuta la nimic in viata?
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Martie 2009
ContSters75280, utilizator

Alte discuții în legătură

Drepturi la un loc de munca pentru persoanele cu gradul i de handicap cu insotitor eirenee eirenee buna seara am 24 de ani, tocmai am terminat o facultate si as dori sa caut un loc de munca. problema cu care ma confrunt si sunt total debusolata sunt ... (vezi toată discuția)
Suspendarea platii indemnizatiei pentru cresterea copilului cu handicap lenke801111 lenke801111 Buna ziua, Sunt in concediu de crestre copil cu handicap mediu. Ne descurcam destul de greu din indemnizatia lunara pe care primim. La vechiul angajator nu ... (vezi toată discuția)
Dreptul la munca al persoanelor cu handicap mamana mamana Buna seara.Vin cu o intrebare catre dumneavastra;o persoana incadrata intr-un grad de handicap grav(HIV/SIDA .care vrea sa lucreze pentru a-si suplimenta ... (vezi toată discuția)