Reducerea pensie nu opereaza automat la nasterea celui de-al doilea copil. Ramane la latitudinea dv daca promovati actiune de reducere sau nu. Pentru doi copii, obligatia de intretinere nu poate depasi 33 % din venituri. De regula, in cazul unei actiuni de reducere pe considerentul ca mai aveti un minor in intretinere, pensia datorata primului copil va fi redusa pana la 1/6 din venituri.
Da, daca aveti o pensie stabilita procentual, de exemplu 1/4 din veniturile realizate.
In cazul nasterii celui de al doilea copil pensia pentru primul copil se poate reduce la 1/6. (adica 1/2 -pentru ca sunt doi copii minori din 1/3 venituri - pentru ca sa prevede legea).
Pentru aceasta trebuie sa introduceti la instanta competenta o cerere de reducere a cuantumului pensiei alimentare motivat de faptul ca s-a nascut un al doilea copil aflat in intretinerea dvs.
am pensia stabilita de comun acord,prin acord de mediere.In acest caz eu sau fosta sotie putem modifica pensia(sa deschidem unul dintre noi actiune de marire sau micsorare a pensiei)?
Nu afecteaza, nu se reduce automat.
Doar dvs sunteti in masura sa cereti instantei sa micsoreze pensie aducand dovada ca vi sa mai nascut un copil.
Daca va intelegeti cu fosta, puteti plati mai putin., nu e musai sa va adresati instantei.
Debitorul obligatiei legale de intretinere se poate adresa instantei de judecata , in vederea micsorarii pensiei de intretinere.
Pensia de intretinere pentru doi copii reprezinta 33 % din venitul net realizat sau din salariul minim pe economia nationala .( plafonul maximal pe care il poate atinge pensia de intretinere,in situatia data , este de 16, 5 %).
Potrivit art. 531 C. civil, dacă se iveşte o schimbare în ceea ce priveşte mijloacele celui care prestează întreţinerea, instanţa de tutelă poate mări sau micşora pensia.
Conform art. 402 din NCC instanţa de tutelă stabileşte contribuţia fiecărui părinte la cheltuielile de creştere, educare, învăţătură şi pregătire profesională a copiilor.
In art. 529 din titlul V, se arată că întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti.