Am construit casa(cu autorizatie) si anexe(fara autorizatie)inca din 1978, pe terenul in suprafata de 640 m.p. atribuit de CAP(dara pentru care nu am aceasta dovada scriptica de atribuire;nu se dadeau la noi in zona). La legea 18 mi-am constituit dr. de propr. pe intreaga suprafata de teren pe care am facut constructiile, dar ulterior, titlul de proprietate mi s-a anulat cu privire la suprafata de 340 m.p. teren aferent anexelor gospodaresti. O perioada de timp, aceasta suprafata de teren exclusa de pe titlul meu de proprietate nu a fost atribuita nimanui, primaria chiar mi-a comunicat ca nu se stie al cui este terenul. Drept urmare, am pe rol un proces prin care incerc o constituire a dreptului pe aceasta suprafata de teren pe care am construit anexele, intemeiata pe Legea 18/1991. Am introdus si o actiune in constatare(pe art.111 C.p.c) pentru dreptul de proprietate asupra constructiilor-anexele gospodaresti.Problema e ca intre timp, prin incalcarea flagranta a legii, s-a eliberat titlu de proprietate pentru suprafata de 340 m.p. aferent constructiilor dificate de mine in 1978, unei persoane care nu avea nici un drept la constituire!mai ales ca acesta constituire s-a facut pe un teren pe care erau ridicate constructii!! Vreau sa insistam putin pe cauza aceasta cu constatarea dreptului de proprietate asupra constructiilor. Oare am vreo sansa?sa imi modific actiunea(desi e cam tarziu) si sa cer si o superficie?ce sa fac?
ok, am inteles ca situatia nu e tocmai in avantajul meu, dar totusi, am construit, pe un teren atribuit atunci, asa cum se atribuia, adica legal atunci, am avut si am posesia continua a acestor constructii... asta nu imi da nici un drept? eu ma consider proprietar al acestor constructii... pot face cumva opozabil si celorlalti acest drept?Din punct de vedere moral cred ca dreptul imi este deplin, dar juridic... va cer sfatul!
Faptul ca sunteti proprietar al constructiilor, ca urmare a edificarii din resurse proprii, probata corespunzator, nu va constitui o "problema' in proces. Lasati actiunea asa cum ati formulat-o si astfel veti beneficia de un titlu pentru constructii. Insistati asupra anului edificarii constructiilor, respectiv asupra faptului ca ati fost de buna credinta la edificare, avand initial dreptul de folosinta acordat de autoritatile din acea vreme, iar ulterior (chiar daca pe o perioada determinata) chiar si proprietatea in baza unui titul de proprietate (anulat ulterior).
Nu ati spus daca in procesul pentru constatarea proprietatii constructiilor va judecati si in contradictoriu cu actualul proprietar al terenului.
Daca instanta va admite constatarea proprietatii, stiind ca terenul este al altuia, va institui automat si dreptul de superficie.
Daca aveti probe clare ca detinatorul actual al titlului nu avea dreptul la constituire, de ce nu incercati si anularea titlului pe care il detine? V-ati aparat dreptul la momentul anularii partiale a titlului dumneavoastra? Adica, v-ati opus anularii sau ati acceptat-o ca atare?
Sfatul meu este sa consultati un avocat care sa verifice toate actele pe care le detineti, astfel incat sa beneficiati de o aparare buna in dosare.
Dar! cel mai bun sfat este sa incercati o discutie cu actualul proprietar, fie sa cumparati terenul de la el, fie, daca este cazul si aveti si alte suprafete, sa ii oferiti un teren in schimb.
Mult succes!
deci, inca cateva lamuriri, punctual:
1. In procesul de constatare pe art. 111 C.civ. ca parat am indicat doar comuna prin primar, pentru ca la momentul introducerii actiunii nu era eliberat acest nou si ilegal titlu de proprietate.
2.Anularea titlului nou emis, binenteles ca am cerut-o in instanta. Suntem in curs de judecata, dar se pare ca in fond au fost niste interese, sa nu spun altfel si am pierdut, iar in recurs iar am pierdut pentru ca nu ne-am prezentat, nefind citati. Pentru asta am formulat o contestatie in anulare. speram sa putem reintra in fondul cauzei, sperand ca o instanta superioara va intelege altfel problema, decat instanta de fond.
3. La momentul anularii titlului meu de proprietate ne-am aparat, cum am putut noi mai bine, insa practica judiciara nu ne-a prea ajutat, fiind vorba de o suprafata de teren constituita, peste ceea ce era inclus in autorizatia de constructie. (V-am zis ca, in 1978 am luat autorizatie de constructie numai pentru casa, pe o suprafata de 250 m.p., ca pentru anexe nu scotea nimeni autorizatie. ) Stimatii judecatori nu au fost impresionati de faptul ca CAP-ul nu dadea acte de atribuire in zona noastra, ci numai efectiv atribuiau teren si nici de faptul ca mi-am ridicat cladirile cu buna credinta, inca din momentul atribuirii, pe intreaga suprafata de teren atribuita, respectiv 640 m.p.. Asa ca am pierdut cu brio. Ce pot sa mai fac?
Potrivit prevederilor legale atribuirea se facea pentru o suprafata de 250mp care trecea in proprietatea statului odata cu atribuirea si nicidecum pentru mai mult . Dvs confundati suprafata atribuita de catre CAP ca si lot agricol in folosinta in vecinatatea constructiei si in continuarea celor 250 mp atribuiti cu suprafata atribuita pentru edificarea de locuinte. Daca s-a eliberat un titlu de proprietate pentru 640 mp si ulterior s-au invalidat acei 340 mp trebuia sa va opuneti si sa contestati anularea titlului initial emis. Daca ati fost de acord cu modificarea titlului initial emis asta este iar daca s-a facut fara acordul expres al dvs ar mai fi o sansa. Faptul ca s-a eliberat altcuiva titlu pe un teren pe care s-au edificat constructii de catre altcineva fara autorizatie nu constituie un motiv de anulare a acelui titlu.
Am o problema
AVOCAT C
teren cumparat in 1935 de bunica mea. In anul 1971 sub titlu de proprietar , dar fara un act (doar ca asa scrie pe autorizatia de constructie) tatal meu ... (vezi toată discuția)
Legea 18-1991
madalus
Daca mi-a fost anulat Titlul de proprietate pe terenul pe care am edificat o locuinta din anul 1987,ce drepturi mai am asupra acestei locuinte ?
Ce ... (vezi toată discuția)