avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 807 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj bunuri comune
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj bunuri comune

1.Se considera bun comun un teren daca a fost cumparat inainte de casatorie cu antecontract de vanzare cumparare incheiat la notariat cu pretul platit integral, dar forma finala a contractului de vanzare cumparare s-a realizat in timpul casatoriei?

2.O masina luata in leasing in timpul casatoriei si devenind proprietar al acesteia la 4 luni de la pronuntarea divortului face parte din masa bunurilor partajate?

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 13:18, 23 Iulie 2013
Veti obtine sulta daca dovediti ca ati contribuit cu bani.
Si la masina situatia este la fel.
Va veti judeca si in functie de aparari si de probe instanta va hotara.
Ultima modificare: Luni, 22 Iulie 2013
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
La teren sustine ca am trait in concubinaj, dar eu am adresa unde am locuit pana la casatorie si ea nu era angajata.

La masina platesc sulta la ratele platite sau la valoarea de expertiza in functie de contributie?

Va multumesc!
alin7 a scris:

1. La teren sustine ca am trait in concubinaj, dar eu am adresa unde am locuit pana la casatorie si ea nu era angajata.

2. La masina platesc sulta la ratele platite sau la valoarea de expertiza in functie de contributie?

Va multumesc!


1. Este irelevant domiciliul din acte. Va trebui sa dovedeasca faptul ca a contribuit cu bani. Nu prea are relvanta faptul ca nu era angajata la data respectiva, putea sa aiba bani din vreo donatie, sau imprumut de la parinti, economii, etc.

2. Avand in vedere ca ati devenit proprietar al masinii la 4 luni dupa divort, in masa partajabile intra contravaloarea ratelor achitata in perioada casniciei. Cat priveste sulta pe care o veti plati, depinde ce ati cerut. Daca ati solicitat cota majorata, veti primi in functie de contributie. Daca nu ati solicitat cota majorata, veti imparti ratele in mod egal.
Antecontractul de vanzare-cumparare reprezinta promisiunea bilaterala de vanzare-cumparare, dreptul de proprietate asupra bunului imobil urmand a fi dobandit prin contractul de vanzare-cumparare sau printr-o hotarare care sa tina loc de act autentic de vanzare-cumpare.


Asadar, imbobilul dobandit in timpul casatoriei poate fi supus partajarii, insa contributia financiara la plata pretului va fi demonstrata prin inscrisuri.( va fi avut in vedere si avansul remis de dumneavoastra).


In cazul in care masina a fost dobandita inainte de a exista o hotarare judecatoreasca, definitiva si irevocabila, privind desfacerea casatoriei prin divort, aceasta poate fi cuprinsa in masa partajabila.





Buna ziua,

Cred ca nu m-am facut inteles,

1. Terenul a fost cumparat de mine inainte de casatorie, fiind doar eu trecut in antecontract si achitat integral la data semnarii lui. Forma finala a contractului de vanzare cumparare s-a facut in timpul casatoriei, deoarece terenul era supus interdictieilegale de instrainarestabilit prin art 32 alin.1 din Legea 18/1991

2. Masina a fost achizitionata in leasing=un drept de folosinta, dupa 4 luni de la divort am devenit proprietar achitand singur cele 4 rate+accize+valoare reziduala.

Daca eu nu achitam si lua masina firma de leasing, ce mai cerea partea adversa?

Alte discuții în legătură

Partaj eclair eclair apartament cumparat prin antecontract in timul casatoriei pret platit integral in timpul partajului dupa casatorie unul din soti cumpara de unul singur ... (vezi toată discuția)
Partaj divort Ionut.Abc Ionut.Abc Buna ziua, As dori o lamurire cu privere la partajul bunurilor in cazul unui divort. Luam ca exemplu casa. Daca procedura de achizite a acesteia a inceput ... (vezi toată discuția)
Divort Tigran Tigran Buna ziua. Va rog mult un ajutor. In cazul in care cumpar o masina in leasing inainte de casatorie, iar ratele le achit in timpul casatoriei, si devin ... (vezi toată discuția)