Art. 134 alin. 1 Cod Penal prevede ca dupa o perioada de 3 ani, in care sa nu fi savarsit nicio alta fapta penala, puteti cere reabilitarea. Aceasta inseamna ca pe 13.04.2009 se va implini acest termen si veti putea introduce actiune pentru reabilitare.
Chiar daca se prevede reabilitare de drept, in cazier veti mai aparea cu fapta inca 2 ani, deoarece abia atunci se sterge din oficiu de catre politie.
De stres se sterge dar inca nu s-a stres din cazier.
Incercati sa mergeti la un avocat si situatia se va rezolva.
avocat Claudiu Lascoschi
Termenul de reabilitare, in cazul pedepsei dvs.este de 3 ani de la data ramanerii definitive a hot.jud., daca a ramas def.pe 13.04.2006, puteti fi reabilitata de drept incepand cu 13.04.2009.De ce zic puteti:deoarece, chiar daca legea prevede ca, in cazul anumitor pedepse, "reabilitarea intervine de drept", din pacate, in practica, este necesar sa solicitati unei instante de judecata sa constate ca a intervenit reabilitarea de drept pt.acea fapta, iar cu hotararea de reabilitare, ramasa definitiva, mergeti la politie - serviciul cazier judiciar si depuneti-o solicitand sa se faca in cazier mentiunile necesare.Normal, instanta comunica la cazier hot.de reabilitare, dar aceste servicii nu se prea omoara sa opereze in evidente reabilitarile. Odata cu actiunea prin care solicitati instantei sa se constate ca a intervenit reabilitarea de drept, depuneti si fisa de cazier judiciar, dovada ca ati achitat despagubirile civile (daca au existat) si cheltuielile judiciare din dosarul in care ati fost condamnat si o caracterizare de la locul de munca, sau, daca nu aveti loc de munca, de la asociatia de proprietari.Legea nu prevede ca se impune indeplinirea acestor conditii la reabilitarea de drept, ci la cea judecatoreasca, dar instantele resping pe capete acolo unde nu se face dovada achitarii cheltuielilor judiciare si despagubirilor. Este de preferat ca aceste acte sa le anexati la cererea adresata instantei, ca sa se poata solutiona repede si sa nu stati pe rol nu stiu cate termene.Aaa si inca ceva: conditia esentiala este ca, inlauntrul celor 3 ani scursi de la ramanerea def.a hot.de condamnare sa nu fi savarsit alte fapte penale.
Corect. Reabilitarea conform c.proc.pen intervine de drept. In paractica trebue sa cereti instatei de judecata sa constate ca a intervenit si sa mergeti cu hotararea definitiva la politie.
Buna ziua, Am si eu mai multe intrebari. Am fost condamnat la 7 ani de inchisoare, dupa 4 ani si 9 luni am intrat in comisia de eliberare si m-am eliberat dar mai am coada 2 ani si 3 luni. Dupa cat timp pot sa-mi fac reabilitarea, sa cer reabilitarea, pt ca vreau neaparat sa o fac pt ca nici la permisul auto, am inteles ca nu am dreptul sa dau. Va rog sa-mi dati si mie cateva sfaturi cum as putea sa ma reabilitez mai repede. Au trecut 3 ani de cand m-am eliberat, m-am apucat si de liceu sa-l termin, mai am un an si il termin, muncesc, nu am mai facut nimic si nici nu o sa mai fac pt ca sunt matur acum si-mi pare rau pt ce am facut, dar eram doar un copil atunci si nimeni nu ma inteles, m-au bagat la inchisoare. Va rog sa-mi dati un raspuns. Va multumesc