in iulie 2013 am primit o notificare scrisa din partea unui administrator judiciar prin care se notifica deschiderea procedurii generale de insolventa impotriva unui client de-al nostru, deci nu faliment ci insolventa.
Intrebarea mea este:
1. in iulie trebuie sa constitui provizion sau nu?
2. daca da, acesta este deductibil sau nu? si in ce procent?
3. rog mult si monografie contabila.
Deoarece art.22 alin.(1) lit.j din cod fiscal permite constituirea provizioanelor in limita unui procent de 100%, deci inclusiv valoarea tva-lui, dar în cazul procedurii de deschidere a falimentului si nu a insolventei.
Astept raspuns.
Potrivit Art. 3, pct. 23 al Legii nr. 85/2006 privind procedura insolventei, prin procedura falimentului se intelege acea procedura de insolventa concursuala colectiva si egalitara care se aplica debitorului in vederea lichidarii averii acestuia pentru acoperirea pasivului, fiind urmata de radierea debitorului din registrul in care este inmatriculat.
Asa cum se poate observa, falimentul reprezinta o forma a insolventei, fiind reglementat de Legea 85/2006. In opinia mea, in cazul in care, deschiderea procedurii de insolventa, asa cum rezulta din hotararea judecatoreasca emisa in acest sens, vizeaza aspectele cuprinse in definitia falimentului, atunci aveti dreptul la deducerea in proportie de 100% a sumelor constituite sub forma provizioanelor in temeiul art.22, alineatul 1, litera j din CF.