avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Deductibilitate provizioane in cazul insolventei ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Deductibilitate provizioane in cazul insolventei clientului

in iulie 2013 am primit o notificare scrisa din partea unui administrator judiciar prin care se notifica deschiderea procedurii generale de insolventa impotriva unui client de-al nostru, deci nu faliment ci insolventa.
Intrebarea mea este:
1. in iulie trebuie sa constitui provizion sau nu?
2. daca da, acesta este deductibil sau nu? si in ce procent?
3. rog mult si monografie contabila.

Deoarece art.22 alin.(1) lit.j din cod fiscal permite constituirea provizioanelor in limita unui procent de 100%, deci inclusiv valoarea tva-lui, dar în cazul procedurii de deschidere a falimentului si nu a insolventei.
Astept raspuns.
Cel mai recent răspuns: CONTABIUM , Contabil 11:52, 23 Iulie 2013
Buna ziua,

Potrivit Art. 3, pct. 23 al Legii nr. 85/2006 privind procedura insolventei, prin procedura falimentului se intelege acea procedura de insolventa concursuala colectiva si egalitara care se aplica debitorului in vederea lichidarii averii acestuia pentru acoperirea pasivului, fiind urmata de radierea debitorului din registrul in care este inmatriculat.

Asa cum se poate observa, falimentul reprezinta o forma a insolventei, fiind reglementat de Legea 85/2006. In opinia mea, in cazul in care, deschiderea procedurii de insolventa, asa cum rezulta din hotararea judecatoreasca emisa in acest sens, vizeaza aspectele cuprinse in definitia falimentului, atunci aveti dreptul la deducerea in proportie de 100% a sumelor constituite sub forma provizioanelor in temeiul art.22, alineatul 1, litera j din CF.

Numai bine

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procedura insolventei versus faliment misu76 misu76 Am o creanta ce depaseste 45000 lei.Am incercat pe executare silita,dar toate bunurile sunt cu ipoteca. As vrea ,daca se poate sa ma ajutati cu un sfat si ... (vezi toată discuția)
Diferenta intre insolventa si faliment redstyle redstyle buna ziua! avem o societate care a fost bagata in insolventa ptr suma de 1 mil vechi ..procesul abia s-a incheiat ..iar acum in urma recursului sentinta a ... (vezi toată discuția)
Firma in insolventa este obligata? bogdan85 bogdan85 o firma a intrat in insolventa in iunie anul curent.In caz ca doreste sa ma concedieze sau imi restructureze postul sunt obligati sa imi dea minim 1 salariu ... (vezi toată discuția)