Folosesc descarcarea global valorica a stocului de marfuri. Am doua intrebari:
-este corect ca rulajul lunar debitor al contului 378 sa fie mai mare decat vanzarile lunare, rulaj cont 707?
-acest lucru imi deterioreaza valoarea reala a soldului marfurilor, cont 371, cu diferenta intre valoarea adaosului comercial generat si vanzarile efective. Este corect?
Asa fac descarcarea si pt asta folosesc Contab SQL care genereaza automat notele pt descarcare de gestiune. Am vorbit si la ei si m-au intrebat daca am introdus manual anumite note contabile si le-am confirmat, iar ei mi-au spus ca este posibil ca asta sa fie cauza, dar nu pt ca as face eu o eroare in inregistrari. Ei spun ca la un moment dat ar trebui sa se corecteze in timp. Dpdv contabil, ce le-am transmis eu este corect.
Intre timp, pentru a regla, am facut acel artificiu despre care v-am spus mai inainte. In luna in cauza am avut o productie la care am pus adaos comercial dublu fata de obicei, si pt a corecta, am crescut valoarea costului de productie prin cresterea procentului de cost de regie de la 20 la 50% si am redus asfel adaosul comercial corespunzator. Astfel reusesc sa diminuez rulajul debitor la 378 sub valoarea vanzarilor din luna si nu imi mai afecteaza valoarea soldului de marfuri.