In sedinta de guvern din data de 11.03.2009 a fost aprobat proiectul noului cod civil, care va inlocui actualul cod al familiei.
Conform actualului cod al familiei (art 42) , instantele erau obligate ca, odata cu pronuntarea divortului sa hotarasaca caruia dintre parinti ii vor fi incredintati copiii spre crestere si educare.
Acest articol isi gaseste proiectia in noul cod civil in articolul 412 :
"După divorţ, autoritatea părintească revine în comun ambilor părinţi, afară de cazul în care instanţa decide altfel.", iar articolul 415 obliga instantele sa stabileasca domicilul minorului , daca nu exista intelegere intre parinti.
Este aceasta o forma de custodie comuna?
In hotararile judecatoresti dupa intrarea acestui cod in vigoare in loc de "incredinteaza minorul spre crestere si educare...." o sa apara "stabileste autoritatea părintească in comun ambilor părinţi"?
Care va fi modalitatea prin care parintii care nu au incredintarea si doresc sa beneficieze de prevederile noului cod civil, pot obtine acest lucru? Deschiderea unei noi actiuni in instanta pentru ca s-a schimbta legea, sau va exista o cale mai simpla de a beneficia de aceste prevederi?
Problemele pe care le ridicati au mai mult de a face cu dezbaterea articolelor in cauza si oricum acest Cod Civil este doar in faza de proiect. Mi se pare corect ca instanta sa stabileasca un domiciliu copilului iar in ceea ce priveste custodia comuna, dupa modelul american, aceasta se imparte in mod egal la ambii parinti. Nu intotdeauna aceasta solutie este cea mai buna !;)
Evident era vorba de dezbateri aspura acestui articol, desi codul a fost supus deja dezbaterilor publice, a trecut de guvern si acum este remis parlamentului . Cel putin acest articol cred ca are mari sanse sa treaca.
In ceea ce priveste "custodia comuna in stil american " cum ziceti dumneavoastra, sigur ca nu este intodeauna cea mai buna solutie, dar reprezinta regula de baza, fata de actualul cod care obliga instantele sa incredinteze copiii spre crestere is educare unui singur parinte (intr-un procent semnificativ mamei, desi nu intodeauna era cea mai buna solutie ;) ).
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Precizare divort
gabitza12
Buna ziua, sunt somera si apelez la cunostintele dumneavoastra de a ma indruma. Mi s-a pus in vedere sa-mi precizez actiunea de divort, eu cerand la depunerea ... (vezi toată discuția)