avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 574 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... TBC pulmonar gaura in plaman
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

TBC pulmonar gaura in plaman

Sotul meu a fost pensionat pe caz de boala avand tbc,la Bucuresti i s-a taiat pensia spunandui-se ca s-a vindecat,acum a facut gaura in plamanul care a fost bolnav si are si bk pozitiv,inainte bk-ul a fost negativ.Se poate pensiona din nou?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:57, 21 Octombrie 2013
Ati fost sfatuita sa depuneti dosarul pentru pensie de invaliditate de catre colegul tudorvaleriu.
Daca acest dosar a fost respins, care sunt motivele invocate de catre casa de pensii, in adresa scrisa pe care ati primit-o ? Refuzul de la Bucuresti, fara a se motiva acesta de catre casa judeteana de pensii, unde ati depus dosarul, nu este corect din punct de vedere legal. Solicitati raspuns scris. Este document util pentru a deschide, dupa caz, actiune in instanta impotriva casei de pensii.
La dosarul de pensii depus, trebuia anexat si documentul medical prin care se constata existenta gaurii in plamanul sotului dvs., respectiv trimiterea medicala spre internare, pentru tratament, la Scornicesti.
Domnilor colegi, soţul doamnei nu trebuie să depună nimic la casa de pensii. Vedeţi răspunsul lui Gabi50.

Casa de pensii nu are legătură cu speţa. Ea emite decizie de pensie de invaliditate numai dacă soţul doamnei este încadrat în grad de invaliditate de comisia de expertiză. Or, tocmai asta este problema doamnei: că soţul nu mai este încadrat în grad de invaliditate.

Casa de pensii nu face încadrări în grad de invaliditate, pentru că nu are competenţe în acest sens, şi nici nu cenzurează decizii medicale de încadrare în grad de invaliditate. Ea ia act, dacă vreţi, de existenţa unei asemenea decizii şi, prin decizie proprie, stabileşte cuantumul pensiei de invaliditate şi îl plăteşte. În situaţia de faţă nu există decizie de încadrare în grad de invaliditate, prin urmare casa de pensii nu are cum să stabilească o pensie de invaliditate.

Problema doamnei este de competenţa medicilor, începând cu medicul specialist şi terminând cu medicul expert al asigurărilor sociale. Însă, din ce spune doamna rezultă că problema este foarte complicată pentru că dosarul "il respinge de la Bucuresti", adică este vorba despre Institutul Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă. Deciziile acestuia sunt obligatorii pentru comisiile de expertiză.
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Octombrie 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Sotul meu a fost cu dosarul pentru grad de invaliditate trimis de 2 medici specialisti care i-au facut si referate pe langa biletul de externare din spital si analeze,la comisia de expertiza Slatina unde d-na doctor de acolo i-a spus sa ii aduca si antibiograma din care reiese ca este rezistent la rifampicina ca altfel dosarul va fi respins la Bucuresti.Astept sa iese din spital si sa mearga iar la comisie cu dosarul.Mentionez ca nu i s-a dat nici o adresa i s-a spus verbal ca dosarul nu i se poate primi ca il va refuza Bucuresti-ul.Va multumesc.
Ca regula generala, orice dosar/ document/ cerere, etc. se depune la o institutie a statului cu nr. de inregistrare/ data. Astfel cel care primeste dosarul va avea obligatia sa dea raspuns scris in 30 de zile (conform prevederilor OG nr.27/ 30.01.2002 aprobata prin Legea nr. 233/ 23.04.2002, privind petitiile). Altfel nu exista dovada scrisa a depunerii docuementatiei respective.
Sotul dvs. sa revina la comisie cu antibiograma respectiva. Daca depuneati dosarul cu nr. de inregistrare/ data si primeati in scris raspuns sa completati dosarul, puteati trimite documentul respectiv la comisie, prin posta, cu confirmare de primire.
La nivelul Directiei sanitare judetene exista o Comisie medicala de solutionare contestatii la deciziile Comisiei medicale pentru incadrare in grad de invaliditate. La nevoie puteti sesiza si aceasta comisie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obinerea gradului i de invaliditate miha0980 miha0980 Buna ziua. Va rog sa mi spuneti ce conditii trebuie sa indeplineasca o persoana pentru a obtine grad I de invaliditate ( mai precis care sunt ... (vezi toată discuția)
Pensie de boala BODROS GHEORGHE BODROS GHEORGHE buna ziua sotia mea a fost diagnosticata cu noduli,in plamanul drept,si silicoza gradul 1,datorata mediului,in care a lucrat ,respectiv turnatorie fonta 20 de ... (vezi toată discuția)
Pt pensionare ionel42 ionel42 Am 42 ani si sunt diagnosticat cu boala psihica(tulburare deliranta persistenta,nespecificata F22.9) din 2008.In ultimul an am acumulat113 zile de concediu ... (vezi toată discuția)