avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 509 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum se calculeaza rezerva succesorala?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum se calculeaza rezerva succesorala?

Buna ziua. Am un testament facut cu clauza de intretinere. Mama mea mi l-a facut , in anul 2001 , spunand ca imi lasa mie toate bunurile ei mobile si imbile eu promitand sa o intretin . Acum ea nu mai e , in schimb eu mai am un frate in viata , care desi nu a contribuit cu nimic la intretinerea ei , vrea acum sa deschidem mostenirea. As vrea sa stiu in conditiile de fata , cat i-ar reveni lui ?
Cel mai recent răspuns: Bojan I.M. , Mediator 22:01, 24 Iulie 2013
Presupunem ca mama Dvs a facut testamentul si ca el este valabil.
Fratele primeste jumatate din ce i s-ar fi cuvenit in mod normal.... deci un sfert din mostenire (daca nu mai sunt si alti mostenitori).
In cazul meu este foarte complicat. Tata a impartit o data, inainte sa moara el , tot ce era in 4 parti egale, noi fiind 3 frati ... fiecare frate cate o parte si el si cu mama o alta parte ... ramand ca cine va avea grija de cel ce va supravietui , plus de fratele nostru care era bolnav de epilepsie si era in grija parintilor , va raman cu cele 3 parti , una reveninu-i-se de rept , una a parintilor si una a fratelui bolnav. ulterior tata a murit , a ramas mama cu fratele de care eu am avut grija. Acum fratele supravietuitor vrea ca restul imobilelor ramase( inclusiv cele ale mamei si cele care i s-ar fi cuvenit de drept fratelui bolnav , care tin sa mentionez nu are alti mostenitori) sa mai fie impartite o data intre noi 2. Se poate legal, asa ceva ?
Depinde ce acte a facut tatal Dvs. Nu e clar ce numiti Dvs impartire..dar ceea ce descrieti seamana cumva cu o imparteala echitabila, conform legii.
In orice caz, dupa mama fratele are dreptul la cota de care vorbeam in postul anterior. Nu am inteles ce s-a intamplat cu al 3-lea frate (cel cu cu epilepsie). Daca traieste nu puteti imparti averea lui si daca sunteti 3... atunci cota din postul de mai sus se reduce. jumatate din 1/3

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire IlincaDaria IlincaDaria Buna ziua.As avea cateva intrebari:suntem 4 frati Tata a decedat in 1998 iar pana acum nu sa facut succesiuna,noi cele trei fete am facut aceea declaratie de ... (vezi toată discuția)
Dreptul la mostenire si despagubire sulta sulta Mama mea locuieste impreuna cu cumnata mea si cei doi copii ai ei, unul minor si unul major(ai cumnatei), fratele meu fiind decedat. Si tatal meu este decedat. ... (vezi toată discuția)
Succesiune casa parinteasca Tarheb Tarheb Buna ziua, Am o nelamurire, daca ma puteti ajuta sau sfatui in aceasta privinta. Mama a murit acum 6 luni, iar tata urmeaza si el in curand din ... (vezi toată discuția)