avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 480 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vânzare apartament - fãrã terenul aferent
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vânzare apartament - fãrã terenul aferent

Bună ziua, stimaţi colegi şi forumişti.
Se poate vinde un apartament, fără a vinde şi terenul de sub construcţie?
În speţă, în titlul de proprietate (hotărâre judecătorească) nu se menţionează şi de terenul aferent apartamentului, iar notarul public nu doreşte să autentifice un contract de vânzare-cumpărare fără a avea titlu şi pe teren. Or, clientul doreşte să vândă cât mai urgent, chiar dacă vinde doar apartamentul, însă acelaşi notar a spus că nu se poate aşa ceva.
Recunosc, cât de mult m-am documentat, nu am găsit nicio dispoziţie legală care să interzică acest lucru.
Aveţi vreo soluţie?
Cu stimă!
Cel mai recent răspuns: VoL , utilizator 15:40, 24 Iulie 2013
Ce anume apare in CF-ul imobilului? Este mentionat si dreptul de folosinta pe teren?
Nici eu nu cunosc sa existe o asemenea prevedere legala.
De ce nu schimbati notarul?
Trebuie stabilit regimul juridic al terenului aferent apartamentului. Constructia sta in aer? Cota parte din teren aferenta apartamentului poate fi in proprietate sau in folosinta pe toata durata constructiei.. in baza a ce stabilim acest lucru?!
Cum s a intabulat? Cum apare la CF?
Notarul nu poate fi schimbat din dorinţa cumpărătorului (nu ştiu, nu cunosc motivele). Există certificat de moştenitor în care este menţionat atât apartamentul, cât şi terenul. De asemenea, în CF apare ca fiind intabulat atât dreptul de proprietate asupra apartamentului, cât şi asupra terenului aferent. Notarul se prevalează de faptul că nu apare menţionat terenul în dispozitivul hotărârii judecătoreşti, deşi atât certificatul de moştenitor, cât şi intabularea au avut loc în baza aceleaşi hotărâri. Doresc să redactez o opinie juridică pe care să o adresăm notarului, însă acesta o susţine pe a lui, că nu este menţionat în titlu şi nu poate să vândă fără să fie menţionat în titlu. Motivez cu dispoziţiile art. 557 alin. (4) Cod Civil asupra dobândirii dreptului de proprietate asupra ap. şi a terenului. Sper că se va trezi...
Daca apartamentul face parte dintr-un ansamblu de blocuri noi construite, un complex rezidential sau ceva asemanator, atunci da, notarul are dreptate, in sensul ca dezvoltatorii (constructorul) a avut in proprietate terenul si obligatoriu odata cu vanzarea apartamentelor trebuia sa vanda cota parte din calea de acces, din terenul aferent blocului, eventuale locuri de parcare, etc. In acest sens, da, e posibil sa refuze perfectarea actului> nu exista cale de acces nici in folosinta, nici in proprietate.
Daca apartamentul este unul construit acum multi ani in urma, din fond locativ de stat, nu se pune problema refuzului, terenul fiind dat strict in folosinta pe toata durata existentei blocului, acest fapt fiind stiut si acceptat pe tot teritoriul tarii.
@ Vol exista si situatii in care s a dat titlu de proprietate si pe teren chiar si pentru contractele de vanzare cumparare facute cu fostele ICVL uri sau alte institutii de stat....

Alte discuții în legătură

Carte funciara teren - apartament cumparat cu legea 112/1995 Alexpunctdinu Alexpunctdinu Buna seara, Am o intrebare: am un apartament pe care l-am cumparat in 2011 de la AFI prin legea 112/1995. I-am facut intabulare si cadastru, iar in ... (vezi toată discuția)
Speta legata de vanzare autentificata si probleme cu titlul stefanpopovici stefanpopovici Buna ziua. Ma confrunt cu urmatoarea speta si va rog sa ma ajutati. Vreau sa cumpar o casa cu teren care are urmatoarea situatie: Casa este din 1967.In 1985 ... (vezi toată discuția)
Cum pot face titlul de proprietar daca am titul de mostenitor? e.madalin e.madalin Buna seara, Doresc sa stiu care sunt demersurile pe care trebuie sa le fac pentru a obtine un titlu de proprietar. Mentionez ca am doar titlul de ... (vezi toată discuția)