avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 153 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Speta legata de vanzare autentificata si probleme cu ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Speta legata de vanzare autentificata si probleme cu Titlul

Buna ziua. Ma confrunt cu urmatoarea speta si va rog sa ma ajutati. Vreau sa cumpar o casa cu teren care are urmatoarea situatie:
Casa este din 1967.In 1985 s-a facut un certificat de mostenitor in baza unui testament,pe numele M.P.
M.P. vinde casa catre F.A. In anul 1995.Intre timp,mor amandoua,iar copilul lui F.A( Sa-i spunem domnul X) isi face actele de succesiune, facuta in anul 2016 , prin care mosteneste casa.
Mentionez ca exista cadastru si intabulare pe casa,facute in 2014.Dar nu exista Titlu sau Ordin al prefectului.
Acum domnul X vrea sa-mi vanda casa si terenul. Am fost la un notar cunoscut si mi-a spus ca nu ne poate autentifica vanzarea pentru ca din istoric nu reiese ca X ar fi proprietarul terenului si ca s-ar putea incerca uzucapiunea.
Interesant este ca dl X spune ca a vorbit cu mai multi notari si unii ar accepta sa autentifice v-c si altii nu (?!).
Mirat de situatie i-am recomandat d-lui X sa mai faca rost de acte in completare. Acum imi spune ca a facut rost de acte de la Uniunea Notarilor Publici(actele care au stat la baza v-c) si ca urmeaza sa obtina si de la Primarie acte pe teren.
Acum vin si intreb: daca exista cadastru pe teren si casa (vazute de mine), face rost si de actele care au stat la baza instrainarii caat si acte de la Primarie se pot perfecta actele? Adica sa nu mai trebuiasca Ordin al Prefectului pentru TP sau proces pe uzucapiune?
Cat este de responsabil un notar care perfecteaza o asemenea instrainare? Imi este teama sa nu cumpar imobilul printr-un notar "intelegator" si sa ma pomenesc ca am cumparat doar casa.
Daca exista si un avocat specializat sau notar(din Bucuresti) il rog sa ma contacteze ca sa vedem cum facem.
Am sa merg si eu la Primarie sa vad exact care este situatia si sa vad cum e si cu rolul fiscal + alte detalii.
Cel mai recent răspuns: stefanpopovici , utilizator 14:27, 21 Iunie 2016
Nimeni nu poate vind emai mult decat ce are. Dvs doriti sa cumparati atat casa cat si terenul pe care se afla amplasata constructia. In extrasul CF cum apare terenul pe care este construita casa? In folosinta? In proprietate? Ati vazut un extras CF de informare?
Daca doriti sa cumparati atat casa cat si terenul trebuie sa aveti rabdare si sa asteptati clarificarea situatiei juridice a terenului.
Chiar daca va duceti la orice notar, intelegator sau nu, daca nu are actele de proprietate pe teren, nu va putea vinde terenul!
Nu m-am uitat cu atentie pe extrasul CF. Am vazut doar schita pe care figureaza terenul si casa(desen). Probabil ca figureaza folosinta pee teren. De aceea faceam si referire la actele soase de la Uniune si de la primarie...ca sa demonstram proprietatea terenului fara OP sau uzucapune. Ideea e ...daca un notar autentifica o instrainare binenteles ca voi cere extras cf si intabulare pe numele meu..pe teren si casa. DAR daca ulterior instrainarii autentificate OCPI refuza sa-mi elibereze extras CF si intabulare pe numele meu care este raspunderea notarului?
Repet, notarul nu va putea autentifica vanzarea terenului daca acesta nu apartine vanzatorului. Actele nu le ati scos de la Uniuner ci de la Camera Notarilor Publici serviciul Arhiva.Cereti extras de informare ca sa vedeti clar care este regimul juridic al terenului. Schita cadastrala nu este edificatoare.
Ma scuzati domnule consilier juridic pentru ca revin dar imi sunteti de mare ajutor. Mai am 2 intrebari suplimentare. Ce acte putea sa scoata vanzatorul de la Camera Notarilor Publici serviciul Arhiva? 2. Pot eu ca viitor cumparator sa cer extras de informare din alta parte in afara de vanzator? Exista posibilitatea sa fi scos de la arhiva chiar extrasul de care faceti vorbire? Mai cititi o data speta. "M.P. vinde casa catre F.A. In anul 1995.Intre timp,mor amandoua,iar copilul lui F.A( Sa-i spunem domnul X) isi face actele de succesiune, facuta in anul 2016 , prin care mosteneste casa."Putea sa vanda casa fara extras CF (fara dovada proprietatii si pe teren si pe casa)? Putea sa faca succesiunea doar pe casa?
Eu citesc foarte bine speta dvs, numai ca dvs nu prea sunteti familiarizat cu termenii juridici. Extrasul de Carte Funciara spre informare se elibereaza de OCPI si il poate scoate orice persoana care stie adresa imobilului, numarul cadastral, nr. de Carte Funciara si numele proprietarului Pentru aceasta va puteti adresa unui birou notarial care va putea face demersurile necesare. De la Arhiva CNP probabil s-au eliberat copii care au stat la baza eliberarii certificatului de mostenitor si al actelor de vanzare. iar de la Primarie istoric de rol fiscal banuiesc.
Pentru ca bajbaiti in aceasta situatie va sfatuiesc sa mergeti la un avocat sau notar cu actele pe care le aveti. Avand in vedere ca numai asa se poate constata daca lipseste sau nu ceva.
Aici nu putem sa va dam solutia concreta pentru ca nu putem analiza actele.

Alte discuții în legătură

Schimbare in cvc a statutului terenului aferenr unui apartament Iag Iag Iag Iag Se da urmatoarea speta: Se vinde un apartament cumparat in 1974 de la ICRAL, luat in rate de la CEC. Exista dovada achitarii platii si declaratie de la CEC. ... (vezi toată discuția)
Achizitionare garsoniera..risc? ellena7 ellena7 Buna ziua, Doresc sa achizitionez o garsoniera in orasul \"A\" si imi este teama..deoarece vanzatorul, care are domiciliul in orasul \"B\" doreste sa ... (vezi toată discuția)
Cum pot sa-mi intabulez terenul cumparat odata cu casa ? spiridus spiridus Buna ziua, Acum 7 ani, am cumparat impreuna cu sotul meu o casa, care avea un teren de 15-20 mp, insa cand am mers la notar sa intabulam casa, din CF au ... (vezi toată discuția)