Buna seara,
Socrul meu a decedat in urma cu o saptamana. Apartamentul, situat in Bucuresti, este nelocuit, soacra mea locuind acum in alt oras, probabil pe termen nelimitat, la fiica dansei din prima casatorie.
Socrul meu are din prima lui casatorie, doi copii. Fiul, domiciliat in provincie, imediat dupa decesul tatalui sau, a intervenit pe langa soacra mea sa il lase pe fiul sau sa se mute in apartamentul socrilor mei deoarece este proaspat student in Bucuresti. Acest lucru nu mi se pare normal mai ales ca nu a discutat aceasta problema cu sora lui (sotia mea) si a pus-o deja in fata faptului implinit. Poate ca as fi dorit si eu sa las pe cineva sa stea in apartament, cu bani sau fara bani.
Ce as putea face eu in acest caz?
Mentionez ca nu ma intereseaza in mod expres mostenirea, cat ma deranjeaza atitudinea cumnatului meu.
Termenii legali ai succesiunii sunt reglementaţi în Noul Cod Civil la articolele 1100-1134. Persoanele chemate la moştenire fie pot accepta bunurile lăsate, fie pot renunţa la ele, într-un anumit termen, numit şi termen de opţiune succesorală, care este de un an de la deschiderea moştenirii. Acesta se calculează: de la data naşterii celui chemat la moştenire dacă naşterea s-a produs după deschiderea moştenirii; de la data înregistrării morţii în registrul de stare civilă, cu excepţia cazului în care succesibilul a cunoscut faptul morţii sau hotărârea de declarare a morţii la o dată anterioară - caz în care termenul curge de la această din urmă dată; de la data la care se cunoaşte leatul (dispoziţia testamentară prin care se lasă cuiva o moştenire) sau de la data la care succesibilul a cunoscut sau trebuia să cunoască legătura de rudenie pe care se întemeiază vocaţia sa la moştenire, dacă această dată este ulterioară deschiderii moştenirii. Dacă se depăşeşte termenul de un an, fie veţi fi decăzuţi din dreptul de a moşteni, fie e mult mai dificil să dovediţi că aţi acceptat moştenirea în mod tacit.
Daca am inteles eu bine unul din fii socrului Dvs (respectiv fratele vitreg al sotiei) a rugat-o pe soacra Dvs (respectiv mama sotiei si mama vitrega a acelui fiu) sa il lase sa locuiasca in casa. E clar ca si sotia Dvs si fratele vitreg sunt mostenitori intr-o anumita proportie (in functie de modul si timpul de dobandire al respectivului apartament. Desi nu inteleg de ce soacra Dvs a acceptat sa dea apartamentul unui fiu vitreg fara sa intrebe propria fiica, nu trebuie sa faceti o tragedie din aceasta situatie. Poate s-a gandit la acel nepot ca e student si are nevoie spre deosebire de Dvs care aveti unde locui. Luati legatura cu soacra Dvs si gasiti o solutie de compromis: ex: sa va plateasca o anumita suma pe perioada cat sta singur in apartament ; sa impartiti apartamentul etc. Nu are rost sa stricati relatiile de familie mai ales ca din ce inteleg nu doriti sa locuiti acolo.