avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 645 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Baza legala - sporuri ?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Baza legala - sporuri ?

Care este baza legala:
- pentru sporul de ecran ( sporul de calculator ) ?
- pentru sporul de conditii vatamatoare ?

Sporul de ecran este un spor de conditii vatamatoare ?
Acest spor are un caracter permanent ?

Daca da, atunci la calculul indemnizatiei de concediu de odihna se ia si acest spor ? Adica: media ultimelor 3 salarii brute ( salariul de baza si sporul de conditii vatamatoare = spor de ecra ) avute anterior plecarii in CO ?

Daca angajatorul da jos sporul de ecran si calculeaza CO doar luand in calcul doar salariul de baza este corect ? Este legal ?
Ce lege ii da dreptul sa faca acest lucru ?

Daca angajatorul face acest lucru,
atunci cum ramane cu prevederile art.150 din Codul muncii, republicat
( care spune ca:
Art. 150 (1) Pentru perioada concediului de odihnă salariatul beneficiază de o indemnizaţie de concediu, care nu poate fi mai mică decât salariul de bază, indemnizaţiile şi sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă, prevăzute în contractul individual de muncă.) ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:37, 5 August 2013
Acordarea de sporuri salariatilor se poate face prin includerea unor astfel de prevederi in c.i.m., in c.c.m. aplicabil sau in reg.intern al angajatorului.

Caracterul permanent al unui spor este dat de faptul ca el este acordat continuu. Niciun act normativ ori contract colectiv de munca incheiat la nivel de unitate, grup de unitati sau sector de activitate nu va da o definitie a sporurilor cu caracter permanent sau o clasificare a acestora.
In CIM este trecut la salariul brut, pe langa salariul de baza ( care include si sporul de vechime ) si sporul de conditii vatamatoare.
Nu se specifica ce tip de spor este ( de ecran, de toxicitate - bunuri vechi /tablouri, ,,,) ( sau daca este permanent sau nu ).

Dar, odata ce este trecut in CIM si se acorda lunar la salariu, atunci nu este un spor permanent? Nu ar trebui sa se ia in calcul si la CO ?

De ce legiuitorul de lasa in ceata si nu specifica foarte clar prin legi drepturile salariatilor ?

Angajatorul vrea o baza legala. Cum pot sa-i dovedesc eu ca ( sporul de ecran, de exemplu ) este un spor permanent si ca trebuie sa fie luat in calcul la CO ?
Angajatorul spune ca acest spor de ecran, ca si sporul de antena, nu trebuie luat in calcul la CO ?
Ca, de exemplu, pt. sporul de antena alti salariati iau 15% in fiecare luna la salariu, iar la CO li se mai da 3 zile in plus, CO suplimentar, fara sa se ia in calcul ca si bani la stabilirea banilor pt. CO.
Si ca, daca vom cere acest lucru in instanta ( sa ni se ia in calcul sporul de ecran la calculul CO ), instanta o sa ne taie acest spor /drept.

Se poate asa ceva ?
Cum am putea proceda in acest caz ?
( legea - art.150 din Cod muncii - spune ca sa se ia in calcul la CO ....)
Si atunci, cum se poate ca la CO sa se dea jos acest spor de ecran si sa ni se calculeze CO doar in baza salariului de baza ?
Sporul de ecran in ce baza era acordat de catre angajatorul dvs?

Legiuitorul stabileste , in general, reguli pentru sectorul bugetar , nu si pentru cel privat.

Baza legala pentru sporuri pentru sectorul privat poate fi : c.i.m., c.c.m. si/sau reg.intern
Sporul de ecran a fost dat de catre fosta conducere.
S-au facut determinari la acea data. Aceste determinari nu s-au mai facut in fiecare an. Conducerea noua refuza acest lucru. Se spune ca din cauza ca s-ar putea pirde acest spor si nu-si asuma acest risc.
Dar, in prezent, datorita "banilor" ( pe care nu-i avem ) lucram pe niste calculatoare vechi, casate, reintroduse ... in circuit ! Acestea nu au capacitatea /memoria necesara pt. ...., curentul electric cade din cauza socurilor de curent care sunt foarte dese, s.a.m.d.

CCM nu mai avem, in CIM este trecut la salariu si 15% spor de conditii vatamatoare, in RI nimic de sporul de conditii vatamatoare ( ci doar reguli generale, obligatii angajator si obligatii angajati), in schimb se spune ca:
- "Pentru perioada CO salariatii beneficiaza de indemnizatie de concediu care nu poate fi mai mica decat valoarea totala a drepturilor salariale cuvenite pentru perioada respectiva".

Dar ce putere pot avea CIM si RI ?

Daca salariatii isi cer drepturile pt. 3 ani anterior privind CO, ce va stabili instanta in acest caz ?
Au putere de lege, atat c.i.m. cat si R.I.

Daca sporul de ecran nu este prevazut nicaieri, atunci nu se poate lua in calcul la acordarea indemnizatiei de CO.

Instanta poate stabili acordarea sau nu a acelor drepturi de care au fost lipsiti salariatii pe durata celor 3 ani.

Alte discuții în legătură

Drepturi salariale neacordate ContSters134265 ContSters134265 De 3 ani sunt angajat la o societate in functia de contabil, care necesita lucru in permanenta la calculator, dar nu am primit niciodata de reducerea ... (vezi toată discuția)
Sporuri permanente ce intra in calculul indemnizatiei pt. concediul de odihna argos1 argos1 Buna seara. Va rog sa imi spuneti daca urmatoarele sporuri sunt permanente si se iau in calcul la stabilirea indemnizatiei concediului de odihna? - sporul de ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna eduardvl eduardvl Buna ziua, As dori sa ma lamuresc in urmatoarele probleme: 1. Pe perioada concediului de odihna, contractul individual de munca se suspenda? 2. Unde ... (vezi toată discuția)