avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Baza legala - sporuri ?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Baza legala - sporuri ?

Care este baza legala:
- pentru sporul de ecran ( sporul de calculator ) ?
- pentru sporul de conditii vatamatoare ?

Sporul de ecran este un spor de conditii vatamatoare ?
Acest spor are un caracter permanent ?

Daca da, atunci la calculul indemnizatiei de concediu de odihna se ia si acest spor ? Adica: media ultimelor 3 salarii brute ( salariul de baza si sporul de conditii vatamatoare = spor de ecra ) avute anterior plecarii in CO ?

Daca angajatorul da jos sporul de ecran si calculeaza CO doar luand in calcul doar salariul de baza este corect ? Este legal ?
Ce lege ii da dreptul sa faca acest lucru ?

Daca angajatorul face acest lucru,
atunci cum ramane cu prevederile art.150 din Codul muncii, republicat
( care spune ca:
Art. 150 (1) Pentru perioada concediului de odihnă salariatul beneficiază de o indemnizaţie de concediu, care nu poate fi mai mică decât salariul de bază, indemnizaţiile şi sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă, prevăzute în contractul individual de muncă.) ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:37, 5 August 2013
Si atunci, daca nu este prevazut nicaieri intr-un act normativ,
cum se stie sau in ce baza se poate face o claificare:
ce fel de spor este sporul de ecran?

Nu o poate face nimeni . Insa acordarea lui se poate prevede in c.i.m., in c.c.m. aplicabil sau in reg.intern al angajatorului.

Referitor la securitatea si sanatatea in munca, lucrul la calculator este reglementat de HG 1028/2006 privind cerinţele minime de securitate şi sănătate în munca referitoare la utilizarea echipamentelor cu ecran de vizualizare.
Asfel, se poate beneficia de ochelari de protectie speciali, prevazuti cu protectie impotriva luminozitatii, radiatiilor ecranului, etc., ca echipament individual de protectie, in urma identificarii si evaluarii riscurilor (in speta, riscuri pentru afectarea vederii), conform cerintelor minime de securitate si sanatate pentru utilizarea de catre lucratori a EIP la locul de munca, aprobate prin HG nr. 1048/2006.
1 - Adica in CIM sa se scrie ca se acorda spor de ecran 155, in loc de spor de cond. vatamatoare ?
2 - acest lucru ar fi suficient ?
sau este bine sa se treaca acest lucru si in reg.intern al angajatorului ?
3 - dar pt. a trece in reg.intern al angajatorului acest spor,
( pt. a se modifica reg.intern ),
nu este prea tarziu ?
Sau nu are importanta ca aceasta modificare a reg.intern se face abia acum, la jumatatea anului ?

Daca acordarea unui spor este inserata in c.i.m., atunmci acel spor va trebui acordat de catre angajator.

Un Reg.intern se poate modifica oricand . nu exista un texte de lege care sa prevada ca reg.intern se modifica numai intr-o anumita perioada din cursul anului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi salariale neacordate ContSters134265 ContSters134265 De 3 ani sunt angajat la o societate in functia de contabil, care necesita lucru in permanenta la calculator, dar nu am primit niciodata de reducerea ... (vezi toată discuția)
Sporuri permanente ce intra in calculul indemnizatiei pt. concediul de odihna argos1 argos1 Buna seara. Va rog sa imi spuneti daca urmatoarele sporuri sunt permanente si se iau in calcul la stabilirea indemnizatiei concediului de odihna? - sporul de ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna eduardvl eduardvl Buna ziua, As dori sa ma lamuresc in urmatoarele probleme: 1. Pe perioada concediului de odihna, contractul individual de munca se suspenda? 2. Unde ... (vezi toată discuția)