avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1869 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... neglijenta in serviciu
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

neglijenta in serviciu

Buna ziua!
Ma adresez dumneavoastra in speranta lamuririi unui aspect!
Sunt angajat al unei banci din mun. Galati, si in urma cu 2 ani s-a prezentat la ghiseul bancii o persoana din Braila care dorea sa ridice suma de 2000 euro.
Am urmat procedura bancii, respectiv am verificat identitatea persoanei si i-am inmanat banii ceruti. Dupa aproximativ o luna, am fost instiintat de catre conducerea bancii si organele de politie ca o persoana din Braila acuza disparitie sumei de 2000 euro din contul sau, operatiunea bancara fiind desfasurata de catre mine!
M-am prezentat la politie, am dat declaratie si tot aici am aflat ca acea persoana a mai ridicat suma de 6000 euro de la trei casierii din mun. Galati ale aceleasi banci. Modul de operare al faptuitoarei a fost urmatorul: -faptuitoarea a sustras cartea de identitate a partii vatamate, stiind ca aceasta detine la banca suma de 9000 de euro, ele fiind prietene, i-a observat si invatat semnatura olografica, dupa care s-a prezentat la ghiseul bancii de unde a ridicat sumele de bani! Mentionez faptul ca faptuitoare si partea vatamata seamana foarte bine, acesta fiind motivul principal pentru care functionarii bancii au fost inselati.
Astazi am fost chemati la politie pentru a da declaratie, de data aceasta de invinuit (tipizat). Nu am fost de acord, spunandu-le ca doresc sa dau declariatie doar in prezenta unui avocat!
Comisarul de caz ne-a spus ca din cercetari nu ar exista indicii care sa duca la vinovatia noastra, si ca o sa intocmeasca referat de nup conf. art.10 lit. d din CPP.
Intrebarea mea :Daca ma audiaza pe tipizat si am calitate de invinuit, poate sa incheie un referat de nup catre procuror cu aceasta solutie. Poate fi sincer comisarul sau o spune doar de dragu de a mai termina un dosar? Mentionez faptul ca eu nu am nici o vina in acest dosar (parerea mea), intrucat am respectat intocmai procedura bancii, asta fiind demonstrata de catre inregistrarile video ale bancii! Ce sfaturi imi puteti da?
Va multumesc!

Cel mai recent răspuns: Madalina Pascu , Avocat 09:38, 26 Iulie 2013
In primul rand daca sunteti audiat in calitate de invinuit, inseamna ca s-a inceput urmarirea penala impotriva dvs., ceea ce presupune ca nu se mai poate da NUP (neinceperea UP) ci doar scoaterea/ incetarea urmaririi penale.
Va recomand ca indiferent de intentiile orgeanelor de urmarire penala sa mergeti insotit de un avocat la audieri pentru ca o simpla fraza cuprinsa in declaratia dvs. poate schimba cu totul datele problemei. De aceea este foarte important ca indiferent de ceea ce va asigura verbal organul de politie sa fiti precaut si sa tratati lucrurile cu seriozitate chiar daca ele vi se prezinta ca fiind lipsite de importanta.
In aceeasi ordine de idei, un avocat va poate apara interesele pentru ca din cele spuse de dvs. ar rezulta ca nu s-a comis nicio infractiune de catre dvs. dar numai dupa studiul amanuntit al problemei poate fi exprimata o opinie juridica pertinenta si o eventuala aparare.
Ultima modificare: Joi, 25 Iulie 2013
Madalina Pascu, Avocat
Multumesc pentru raspuns!
As vrea sa va mai intreb un lucru...organele de cercetare penala nu erau obligate sa imi aduca la cunostinta faptul ca sunt invinuit intr-un dosar penal si ca s-a inceput urmarirea penala impotriva mea?
Eu nu stiam nici ca a fost intocmit un dosar penal impotriva mea pana in ziua de azi 27.05.2013, desi cazul a avut loc in 2011, iar partea vatamata a facut plangere in 2012.
In acel an(2011), am dat doar o declaratie scurta de aprox. o pagina jumatate, in care am relatat cele intamplate si atat! Nu m-am putut apara sub nici o forma!
As putea sa scap nesanctionat daca as demonstra ca a fost eroare de fapt? Mai pot face asta in acest moment al urmarii penale? Amenda administrativa apare pe cazier in cazul in care se da scoatere si aplicare 18 indice 1 Cpp?
Va multumesc!
Trebuia sa va fi fost adusa la cunostinta invinuirea. In funcite de datele concrete ale problemei si de probele care sunt in dosar, se poate opina in mod echilibrat si justificat asupra situatiei dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dosar penal ContSters126274 ContSters126274 In cursul procesului penal (politie) pot sa nu dau nicio declaratie, prefer numai la procuror, cat de rau ma v-a afecta acest lucru? Trebuie formulata o ... (vezi toată discuția)
Dreptul de a fi reprezentat de un avocat. noiembriesm noiembriesm Va rog sa aveti amabilitatea sa-mi spuneti in ce conditii o persoana poate solicita sa fie reprezentata de un avocat. Sa zicem ca sunt implicat intr-un ... (vezi toată discuția)
Ce ramane in picioare:declaratia de renuntare sau plangerea prealabila? taticu100 taticu100 La multi ani! Pt.lovire , fapta incadrata ca infractiune de CP art.180,al.2 se prevede : . [/i] Conf. art. 279 CPP. < [i]Punerea in ... (vezi toată discuția)