avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 625 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Plata in avans
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Plata in avans

Datorita situatiei economice, este posibila plata in avans a angajatiilor urmand ca prin orele suplimentare efectuate ulterior sa se acopere zilele deja platite?
Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 17:43, 25 Iulie 2013
Desi mi se pare o situatie atipica, cred ca este posibil asa ceva.
Si eu cred ca este posibil (de fapt sunt sigur, si am si practicat ceva similar), cu unele observatii:
- avansul sa nu aiba sub nici o forma caracterul unui imprumut al firmei catre salariati
- munca suplimentara ce se va plati in avans sa se incadreze in limitele legale pentru orele prestate suplimentar (ca organizare si numar de ore)
- aveti grija ca nici cel mai sensibil salariat sa nu perceapa aceasta plata in avans ca pe un santaj ca ulterior sa lucreze suplimentar.
- sa aveti consimtamantul salariatului pentru munca suplimentara (un consimtaman efectiv pentru fiecare ora/zi, nu unul general pentru tot anul)
- plata in avans sa se faca numai catre acei salariati care au cerut acest lucru (cei care nu au nevoie de bani sa nu se trezeasca cu 10 salarii in cont aiurea, fara sa stie de ce :) )
- sa fiti pregatiti ca, in cazul in care salariatul pleaca inainte de a "restitui avansul", sa nu aveti cum / de unde sa recuperati ceea ce ati platit in avans.
Conf art 159 alin 1 CM salariul reprezintă contraprestaţia muncii depuse de salariat în baza contractului individual de muncă.
Conf art 123 alin 1 CM in cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul prevăzut de art. 122 alin. (1) în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia.

Nu cred ca se poate acorda salariul in avans, in situatia enuntata de dvs. Orele suplimentare mai intai trebuie efectuate si abia ulterior compensate.
Trebuie sa existe o prestatie (munca) pentru ca ulterior sa se poata efectua o contraprestatie (salariul).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Munca nenormata lili2003stoica lili2003stoica exista legislatie in vigoare pentru sporul de 25% pentru munca nenormata? (vezi toată discuția)
Spor salarial COCIUBAN COCIUBAN pentru 8 ore de munca suplimentara primesc 25 de lei. la o medie de peste 70 ore suplimentare pe luna mi se pare putin. plus ca e trecuta drept premiu. cum se ... (vezi toată discuția)
Plata orelor suplimentare anonim07 anonim07 lucrez intr-o insitutie bancara, de cca. 3 ani pana in prezent am efectuat foare multe ore suplimentare (inclusiv sambetele), care nu mi-au fost renumerate ... (vezi toată discuția)