avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 801 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Speta.Documente false utilizate în proces
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Speta.Documente false utilizate în proces

avem doua subiecte A si B, care au in spate o gramada de procese si sunt in divergente de ani de zile, A depune la politie o plangere penala unde il acuza pe B ca acesta a falsificat un document emis de catre o institutie de invatamant si ca a folosit acest act intr-un proces in care A a fost condamnat cu suspendare, B are ca probe pentru politie actele originale prin care i-au fost trimise de catre institutia de invatamant raspunsurile cerute si folosite ca proba in instanta la condamnarea lui A, acestea constau in cerere cu nr. de inregistrare plicul cu care a primit raspunsul de la acea institutie si raspunsul acelei institutii cu semnatura si stampila directorului, intrebarea este ce poate face B pentru a se apara la politie? B poate merge la un notar pentru a-si face copii conform cu originalul de pe actele in original pe care le depune la politie? poate cere politiei sa-i ofere o foaie in care sa semneze de primire a acestor probe in original?
Cel mai recent răspuns: leonida , utilizator 18:50, 26 Iulie 2013
Foarte pe scurt, ”filmul” situației de față ar trebui să ruleze, cam așa :
1) A, ar trebui să dovedească organelor de CC.Pen. că deține dovezi ;
Acele dovezi, ar trebui să-i fie cerute de către organele de CC.Pen. când va fi chemat a da o declaratie de recunoastere si sustinere a plângerii penale ori, indicate unde/asupra cui se află, pt. a da posibilitatea org. de cc. pen. a le ridica ;
2) B, va fi chemat de org. de cc. pen. să dea o declaratie cu privire la pretinsele învinuiri ce i se aduc.Dacă, organul de cc. pen., detine probele de vinovăție împotriva lui B, ar trebui să i le facă cunoscute împreună cu plângerea si acuzațiile lui A, si să-i solicite o declarația, este prilejul și dreptul lui să se apere.E posibil ca B, să vină cu contraprobe ori, să indice locul de unde ar putea fi procurate de către org. de cc. pen.
3) nu e nevoie ca B să meargă la notar si să cheltuiască alți bani pt. . . .Organul de cercetare pen., poate face copii xerox de pe originale, semna și ștampla chiar pt. conformitate si depune la dosar respectivele probe ale nevinovăției lui B.
4) dacă problema e clarificată, org. de cc. pen. va întocmi un referat, descriind scurt situația și dacă B este nevinovat, referatul va fi cu propunerea de NUP către procuror.Procurorul va studia propunerea si va hotărî finalul având în vedere probele lui B.Dacă le consideră suficiente si clare, va adopta propunerea de pe acel referat al Poliției și, va emite o Rezolutie.Aceasta, va fi comunicată părților implicate cu precizarea că, în termen de 20 de zile de la primire, au dreptul să depună plângere la procurorul superior împotriva Rezoluției procurorului de caz.

Daca prin plângere sau denunt se aduc “acuzatii” neadevarate, autorul lor savarseste infractiunea de denuntare calomnioasă potrivit art. 259 C.P
Denunţarea calomnioasă
Învinuirea mincinoasă făcută prin denunţ sau plângere, cu privire la săvârşirea unei infracţiuni de către o anume persoană, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
Producerea ori ticluirea de probe mincinoase, în sprijinul unei învinuiri nedrepte, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.
Dacă cel care a săvârşit fapta declară mai înainte de punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de persoana în contra căreia s-a făcut denunţul sau plângerea, ori împotriva căreia s-au produs probele, că denunţul, plângerea sau probele sunt mincinoase, pedeapsa se reduce potrivit art. 76.


B, dacă într-adevăr e nevinovat si poate dovedi cu probe, într-o altă ordine de idei, s-ar putea (dacă doreste acest lucru) îndrepta împotriva lui A, depunând o plângere.Probele depuse org. de cc. pen., de B, pot fi menționate de acesta în declarația sa ori, a declara că detine probele ”X” și ”W” și că le va depune ulterior deoarece momentan nu le are asupra sa.Acele probe în cpoie xerox sunt semnate de către B pt. conformitate cu originalul, pot fi depuse si postal prin scrisoare deschisă cu Notă de inventar, anexate unei mici adrese de motivatie, indicând nr. dosar penal (se prezintă plicul DESCHIS postei, se completează Nota de inventar, posta pune documentele si lipeste plicul etc etc) sau depuse personal solicitând nr. de înregistrare Politiei.
Multumesc mult de raspuns, vroiam sa mai intreb in legatura cu depunerea denuntului calomnios, acesta se poate depune doar dupa finalizarea cercetarii penale sau se poate si inainte.

Ultima modificare: Vineri, 26 Iulie 2013
leonida, utilizator
se depune după consumarea faptei (când B va chemat la org. de cc. pen. să dea socoteală pentru pl. pen. depusă de A cu pretinse infractiuni comise, va cunoaste cu sigurantă că, acea pl. pen. depusă de A, este mincinoasă, că B nu a săvârsit pretinsele fapte penale) si având probe concrete ca să nu le zic serioase, altfel : se vor juca de-a "hotii si vardisti", de-a penalul etc etc Dacă A, va depune Pl. Pen. fără dovezi împotriva lui B, va răspunde.La fel si B pt. denunt calomnios.
multumesc mult de raspuns

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acuzat de furt calificat dpc import export gavrusdaniel gavrusdaniel buna ziua in anul 2007 am fost acuzat de patronul firmei la care lucram de furt calificat, dupa trei ani si ceva de cosmar si plimbari la politie i sfarsit sa ... (vezi toată discuția)
Hartuire ContSters265889 ContSters265889 cineva a depus o plangere impotriva mea pt privare de libertate si hartuire.. acuzatii foarte grave nefondate pt care am dovezi contrarii. poate fi aceasta ... (vezi toată discuția)
Invinuire mincinoasa cris_deo cris_deo Buna seara . Am fost anuntat astazi ca am o reclamatie la politie si trebuie sa merg sa dau o declaratie, dar fiind nerabdator sa vad cine mi-a facut ... (vezi toată discuția)